miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

Cynamonowy pudding CHIA (przepis wegański, bezglutenowy, witariański)

Zdrowe, bogate w omega 3 i błonnik śniadanie bądź przekąska! Cynamonowy, gęsty pudding CHIA. Przepis podaję dopiero teraz i zdaję sobie sprawę, że jest późno, ale dzięki temu jeśli zabierzecie się za przygotowanie tego pysznego dania to będziecie mieli gotowe śniadanie jutro rano :)










przepis
1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego lekkiego (ok. 8%)
kilka łyżek mleka kokosowego (używałam BIO Mleko kokosowe 400ml)
1/4 szklanki nasion chia (dostępne tutaj - Now Foods, Real Food, White Chia Seed)
1 łyżeczka sproszkowanego masła orzechowego (dostępne tutaj - Betty Lou's, Just Great Stuff, Powdered Organic Peanut Butter) lub kakao (dostępne tutaj - Dagoba Organic Chocolate, Cacao Powder)
1-2 łyżeczki cynamonu (dostępne tutaj - Simply Organic, Cinnamon)
1 łyżeczka cukru kokosowego (dostępne tutaj - BIO Cukier kokosowy)
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli himalajskiej (Sól himalajska drobna 1 kg)
ekstrakt waniliowy (dostępne tutaj - Wilderness Poets, Pure Vanilla Powder, Ground Vanilla Beans)
rodzynki
świeże owoce (truskawki, jagody, maliny)

* opcjonalnie:
daktyle
łuskane ziarna kakaowca do posypania (dostępne tutaj - Earth Circle Organics, Organic Balinese Cacao Nibs)
białko roślinne [dostępne tutaj]

Wszystkie składniki oprócz świeżych owoców mieszam i wkładam do pojemnika szklanego (mój jest z LifeFactory), a następnie na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Po tym czasie można się delektować :)



Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

SHARE:

7 komentarzy

  1. Bardzo lubię takie puddingi. Ostatni zrobiłam sobie na bazie jogurtu i orzechowo - czekoladowy. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to właśnie taki jak ten z przepisu - też orzechowo - czekoladowy tylko z dodatkiem cynamonu :)

      Usuń
  2. szkoda że nie mam wszystkich składników, ale jutro się zaopatrzę :) fajna alternatywa dla mojej ukochanej owsianki.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, idealny na drugie śniadanie.

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. truskawki ci nie szkodzą? tzn te małe pesteczki na skórce??
    Obawiam się je jeść przy zapaleniu jelit , crohn.. co myślisz?

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig