02.11.2013

Nie takie "zdrowe" produkty spożywcze, których powinno się unikać

Dzisiaj podzielę się z Wami listą produktów, które nie są zbyt zdrowe, a bardzo często możemy je spotkać w naszej kuchni.


1. puszkowanie pomidory
Konswery zawierają toksyczne BHA, które przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego i rozrodczego, może powodować raka piersi i prostaty, a także cukrzycę i choroby serca. Do tego wszelkiego rodzaju konserwy nie zawierają tylu wartościowych składników odżywczych i witamin, ile świeże produkty, natomiast na pewno są bardzo słone i zwiększają pragnienie.

2. przetworzone mięso
W 2011 ponad 7000 badań klinicznych wykazało, że przetwory mięsne takie jak szynka, salami zwiekszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Przetworzonego mięsa należy unikać, ponieważ pochodzi ono ze zwierząt, którym wstrzykiwano hormon wzrostu.

3. margaryna
Proces utwardzenia olejów roślinnych powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Nie tylko podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu HDL (dobrego cholesterolu), co z kolei poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce, dlatego już lepiej smarować kanapkę masłem albo (zdrowiej!) awokado.

4. oleje roślinne
Oleje roślinne są powszechnie uważane za bardzo zdrowe, jednak zapomina się o bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o stosunku omega-3, omega-6 i omega-9. Każdy olej ma inną zawartość poszczególnych kwasów omega i bardzo ważne jest, by kontrolować spożywanie tych olejów, w taki sposób, by zachować równowagę tych kwasów w naszym organiźmie.
Kolejną kwestią jest smażenie na olejach. Niestety, ale nie wszystkie się do tego nadają. Najgorsze oleje do smażenia to olej rzepakowy, sojowy i kukurydziany - czyli te najpopularniejsze… Jednak najlepszy olej do smażenia to olej kokosowy!

5. nieorganiczne i napakowane pestycydami warzywa, owoce
Warzywa i owoce są niesamowicie zdrowe, jednak te napakowane pestycydami czy modyfikowane genetycznie już o wiele mniej… Dlatego starajcie się kupować je od zaufanych sprzedawców - najlepiej najświeższe i lokalne. Najmniej pestycydów zawierają szparagi, awokado, kapusta, melony, słodka kukurydza (nie GMO), bakłażany, grejpfruty, kiwi, mango, grzyby, cebula, ananas, słodkie ziemniaki/bataty.

6. sól stołowa
Sól jest bardzo ważna, wręcz niezbędna do życia. Jednak sól stołowa i ta znajdująca się w przetworzonej żywności nie jest zdrowa. Wybierajmy sól morską lub nawet lepiej himalajską.

7. soja i jej przetwory
Zawarte w soi fitoestrogeny przypominają kobiece estrogeny i są rozpoznawane przez receptory dla estrogenów. Powodują zaburzenia gospodarki hormonalnej organizmu, mogą wywoływać niepłodność. Sprzyjają też rozwojowi nowotworów piersi.
To jednak nie jedyny powód, dla którego nie powinniśmy jeść soi, ich jest multum i na to musiałabym poświęcić oddzielny post.

8. słodziki
Badania wykazały, że słodziki przyczyniają się do wzrostu masy ciała. Pewnie słyszeliście, że aspartam jest nieszkodliwy, ponieważ metanol można znaleźć w owocach i warzywach, ale zapomina się dodać, że on jest w nich silnie połączony z pektynami, dzięki którym może być bezpiecznie przejść przez nasz organizm.


Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter
SHARE:

12 komentarzy

  1. czyli wychodzi na to, że wszystko jest niezdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj chyba będę musiała zrobić post ze zdrowymi rzeczami w takim razie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. soja i słodziki? okropieństwo.
    w mojej kuchni nigdy nie znajdą miejsca dla siebie :P

    pozdrawiam i zapraszam do nas, może znajdziesz coś dla siebie ;)
    martyna z PLDesign

    OdpowiedzUsuń
  4. hm to ciekawe bo ja słyszałam, że najzdrowszy jest rzepakowy :) każdy mówi co innego. Co do słodzików to wszystko przez koncerny, które ze sobą konkurują i przecież była afera, że słodziki przyczyniają się do poważnych chorób. Nigdy nawet nie stosowałam tego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej rzepakowy zdrowy jest, ale tylko gdy pije się też inne oleje bogate w inne kwasy omega, by zapewnić swojemu organizmowi równowagę :)

      Usuń
  5. A czemu masz białe tytuły postów? Zupełnie nie wiem czego dotyczą :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poprawię :) to miało być tymczasowe do znalezienia odpowiedniej czcionki, bo ta która mi się podobała nie miała polskich znaków

      Usuń
  6. Oj chyba powinnam wymienić kilka produktów...
    Chętnie poczekam na post z tym co warto mieć w "lodówce" :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł! zrobię taki post na pewno! dziękuję :*

      Usuń
  7. 4 jest dla mnie nowoscia, musze kupic kokosowy!!

    xxo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wybierz najlepiej nierafinowany i organiczny :)

      Usuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig