miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

OCET JABŁKOWY - 4 najważniejsze właściwości zdrowotne


Ocet jabłkowy (nie mylić z spirytusowym) jest bardzo zdrowy! Pomimo, że pewnie większość z Was już na samą myśl o nim się krzywi to jednak warto poświęcić chwilę na przeczytanie tej krótkiej notki. Mam swój sposób na ukrycie smaku i zapachu octu i dzięki temu pije go codziennie z przyjemnością :)

Sama przygotowuję go codziennie ranno, na czczo w miksturze oczyszczającej - tutaj [link] do przepisu. Po za tym ocet jabłkowy dodaję także do soku jabłkowego - dzięki temu kompletnie nie czuć smaku ani zapachu octu, a tak przygotowany sok jest jeszcze smaczniejszy! Na zimę wersja rozgrzewająca - podgrzany sok jabłkowy jest przepyszny!



Najważniejsze właściwości zdrowotne:

1. reguluje poziom cukru we krwi i przeciwdziała cukrzycy
W 2007 roku badania potwierdziły, że osoby, które spożywały dwie łyżki octu jabłkowego pod wieczór, miały mniejszy poziom cukru następnego ranka.  
Kiedy ocet jest w jelitach, cukry i skrobie czasowo przechodzą bez trawienia, przez co mają mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.


2. pomaga w utracie wagi
Badania z 2010 roku wykazały, że otyłe osoby, które codziennie spożywały kwas octowy w ciągu 12 tygodni zaobserwowały widoczny spadek wagi, bez większych zmian w diecie czy aktywności fizycznej.


3. reguluje ciśnienie krwi i cholesterol
Wysokie ciśnienie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. 120/800 to najodpowiedniejsze ciśnienie. Jeśli Twoje jest wyższe to codziennie spożywanie octu jabłkowego byłoby wskazane. Badania wykazały, że kwas octowy może pomóc zmniejszyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.


4. reguluje pH ciała to pH jedzenia
Pomimo, że ocet jabłkowy zawiera kwas octowy to ma właściwości alkalizujące na ciało.  
Dużo osób zapomina o wpływie poszczególnych pokarmów z różnym pH na nasze ciało. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego pH dla naszego ciała, by być zdrowym i przede wszystkim dobrze się czuć.

Polecam wypróbowanie organicznego i najlepiej niefiltrowanego octu jabłkowego - ten zachowuje najwięcej zdrowotnych właściwości.


Inne właściwości octu jabłkowego to:

  • oczyszcza organizm
  • wspomaga leczenie refluksu i zgagi
  • pomaga usuwać nadmiar Candidy i wspiera dobrą florę bakteryjną
  • polepsza metabolizm
  • zapobiega żylakom
  • leczy bolące gardło


 Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter

SHARE:

11 komentarzy

  1. Ja piję ocet jabłkowy dwa razy dziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy post, ale nie mogę zobaczyć przepisu z linku. Czy ktoś też ma z tym problem ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że ocet jabłkowy jest zdrowy, do regularnego picia jednak nie mogę się przekonać, ale znajduję mu inne zastosowania np. jako składnik płukanki do włosów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też używam octu jako płukanki do włosów i jeszcze tak błyszczących to nigdy nie miałam! <3
      spróbuj dolać chociaż kilka kropel do soku jabłkowego, a zobaczysz, że smak jest w ogóle niewyczuwalny :)

      Usuń
  4. Na włosy jest bardzo dobry do ostatniego płukania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już od dłuższego czasu go tak używam i jestem bardzo zadowolona :)

      Usuń
  5. piszesz o wielu rzeczach, o których nie miałam pojęcia...człowiek uczy się całe życie :) świetny blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ODŻYWIANIE PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

    1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
    INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

    2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
    NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

    3. Puenta to tabele:
    IŻ PRODUKTU. (ZDECYDOWANIE OCET JABŁKOWY)

    P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

    4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
    WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko pięknie ale ten byk na początku troszkę razi (spożywały)
    Pozdrawiam i nadal lubię Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig