27.01.2014

5 PRZYPRAW, które pomagają zachować ZDROWIE

Jeśli dbacie o swoje zdrowie to powinniście korzystać z tych przypraw jak najczęściej. Poniżej przeczytacie o ich niesamowitych właściwościach :)

1. cebula
Cebula jest niezwykłym darem natury, kryjącym w sobie niezliczone właściwości zdrowotne. Długi jest indeks schorzeń, które leczy i wspomaga cebula: zwiększa odporność organizmu, zapobiega zakażeniom, zwalcza infekcje wirusowe, grypę, różnego rodzaju kaszel, działa wykrztuśnie, zapobiega zapaleniu płuc, oskrzeli i tchawicy, leczy zatoki, wspomaga pracę tarczycy, zapobiega katarom, wspomaga leczenie astmy, bronchitu, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, zapobiega odkładaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, redukuje poziom cukru w organizmie, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, zapobiega procesom starzenia organizmu, wspomaga leczenie reumatyzmu, artretyzmu, zapobiega arteriosklerozie, działa uspokajająco, zapobiega podrażnieniom nerwowym, wzmacnia wzrok, zapobiega kurzej ślepocie, wspomaga pracę wątroby i trzustki, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu, leczy kamicę nerkową, zapobiega przerostowi prostaty, pobudza i wzmaga popęd płciowy, leczy nieżyt jelit, zwalcza zaparcia, leczy żylaki i hemoroidy, pomaga w biegunkach, przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, leczy odciski, brodawki, kurzajki, zmniejsza ból i obrzęki po ukąszeniu owadów, zwalcza pasożyty, leczy dolegliwości dermatologiczne, zajady, liszaje, korzystnie wpływa na cerę, wzmacnia włosy, paznokcie, zwalcza trądzik.

2. czosnek
Posiada właściwości wirusobójcze i grzybobójcze, a co najważniejsze, nie niszczy flory bakteryjnej jelit. Stosujemy go do leczenia przeziębień, w stanach wyczerpania organizmu, jak również w walce z pasożytami układu pokarmowego. Czosnek a raczej zawarta w nim allicyna obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Mocny smak czosnku można złagodzić, jedząc go  z chlebem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki, która chroni żołądek przed zbyt palącymi właściwościami rośliny. Dobre rezultaty daje również jedzenie czosnku gotowanego na parze, ale jego moc zostaje zmniejszona. Najmniejsza skuteczna dawka to 1/3 ząbka czosnku 3 razy dziennie. Przy zwykłym przeziębieniu można trzymać ząbek czosnku między zębami a policzkiem co najmniej przez 15 minut, a potem dokładnie go pogryźć.

3. kurkuma
Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.
Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.

4. imbir
Imbir jest silnym odkażalnikiem i antyseptykiem, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, zapobiega zastojom żółci, przyśpiesza procesy detoksykacji w wątrobie, poprawia krążenie skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Przenika do potu i łoju działając odkażająco na gruczoły łojowe, ekrynowe i apokrynowe. Imbir działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpierwotniakowo, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i pojędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, przeciwwysiękowo i przeciwbólowo. Pomocny jest w leczeniu chorób skóry troficznych (związanych z zaburzeniami odżywczymi skóry), chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, zimnicy kończyn, blednicy i reumatyzmie. Jest skuteczny w leczeniu trądzików, zwłaszcza po połączeniu z olejem dziurawcowym, olejem arnikowym, krwawnikowym, wrotyczowym, tatarakowym, nagietkowym, arcydzięglowym, kolendrowym, kminkowym i rozmarynowym. Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy (psoriasis). Znakomity do leczenia stanów zapalnych i ropnych skóry owłosionej. Ponadto może być stosowany do leczenia skaleczeń, otarć, obrzęków (po urazie mechanicznym), wyprysków i owrzodzeń w obrębie narządów płciowych. Imbir pobudza ukrwienie narządów plciowych przez co wzmaga erekcję u mężczyzn, zwiększa percepcję (odbiór i analizowanie) wrażeń seksualnych u kobiet i mężczyzn.

5. koleandra
Charakterystyczny aromatyczny zapach nasion kolendry pochodzi z zawartych w nich kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w wysuszonych nasionach kolendry są m.in. kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. Ponadto, nasiona zawierają olejki eteryczne, takie jak m.in. linalol, geraniol, borneol, kamforę, które nie tylko hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów patogennych, ale także działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo. Są również składnikiem maści na reumatyczne bóle mięśni i stawów.
Nasiona kolendry są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Napar z nasion działa wykrztuśnie, pomaga w przeziębieniu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych, a napar z owoców – przyśpiesza gojenie ran i stanów zapalnych skóry.

Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter

source:
http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/08/CEBULA.html
http://zwierciadlo.pl/2013/zdrowie/diety
http://naszecialo.blogspot.com/2014/01/przyprawy-ktore-pomagaja-zachowac.html
SHARE:

4 komentarze

  1. Super blog! Przydatne informacje! Bomba :D Oczywiście z chęcią dalej będę czytać i dodaje do obserwowanych :D Zauroczył mnie wygląd bloga pod względem graficznych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy post, najmniej spożywana przeze mnie przyprawa, z tych wymienionych tutaj, to kurkuma. Dodaję ją jedynie do kurczaka. Masz może jakieś pomysły jakie potrawy można nią urozmaicić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny post :) Ja niestety cebuli oraz czosnku jeść nie mogę, ponieważ mam na nie alergię :/

    OdpowiedzUsuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig