14.01.2014

Czy konserwy są zdrowe? Czy WARZYWA i OWOCE puszkowane mają te same wartości co świeże i mrożone?

Już porównywałam mrożone i świeże warzywa i owoce, więc teraz pora na konserwy!

Tutaj już raczej Was nie zaskoczę… Konserwowane warzywa i owoce niestety tracą większość swoich wartości.
Dodatkowo substancje, które są używane podczas puszkowania żywności przedłużają znacząco jej trwałość, ale tak samo nie są korzystne dla naszego zdrowia.
Nie wspomnę już o aluminium czy BPA, które może przedostać się do żywności.
Wysoka zawartość soli i cukru w konserwach też niestety nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter

source:
http://www.livescience.com/41931-fresh-frozen-canned-veggies.html
http://stayhealthyandwell.com/fresh-vs-frozen-vs-canned-vegetables/
http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Frozen-fruit-and-vegetables-may-be-more-nutritious-than-fresh-Research
SHARE:

9 komentarzy

  1. Hej :) Nie wiem czy znasz książkę: "Sztuka prostoty" Dominique Loreau ? :) Autorka wspomina o wielu sprawach kosmetycznych ale także żywieniowych - przede wszystkim o tym aby przygotowywać produkty tuż przed spożyciem - to najlepsza metoda na to jak być zdrowym" ;) Jeśli chodzi o sprawy kosmetyczne to autorka doradzała, żeby nie dawać skórze tego co same byśmy nie zjadły (bo skóra wchłaniając balsam - "zjada go" - troszkę dziwnie to brzmi ale to prawda :P ) i radzi aby kupić sobie dobry olej i smarować (1 łyżką) całe ciało - to podobno wystarczy :) Polecam Ci tą książkę :)
    Pozdrawiam! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smarowanie olejem to nie dla mnie i pytanie po co? jesli chodzi tylko o natluszczanie to wole inne metody ;) chyba ze jest w tym jakis glebszy sens

      Usuń
    2. dziękuję za polecenie! zaraz poszukam tej książki i może uda mi się znaleźć na kindle :) lubię takie książki!

      sama przez jakiś czas używałam olejku po prysznicu do nawilżania skóry i spisywał się o wiele lepiej niż mocno nawilżające balsamy, które kosztowały o wiele drożej! jeśli ktoś nie lubi uczucia tłustości na ciele to wystarczy przetrzeć później ręcznikiem - olejek kładziemy na mokre jeszcze ciało.
      jak najbardziej zgadzam się z tym, że cokolwiek kładziemy na ciało jest w jakimś stopniu wchłaniane przez skórę, były na ten temat robione badania nawet i to jest oczywiście prawda - osoby, które mają niski poziom magnezu mogą robić sobie kąpiele w siarczanie magnezu - soli epsom, by nadrobić te niedobory zamiast łykać tabletki :)

      Usuń
  2. Od kilku miesięcy jem tylko naturalne produkty - jaja, nieprzetworzone mięso, warzywa, trochę owoców, jeśli sos - to własnoręcznie zrobiony :) Także konserwom mówię nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię taki styl życia! tutaj w Stanach jest mi go nieco trudniej prowadzić, bo ceny zdrowej żywności są o wiele wyższe niż tej "normalnej" (gmo i te sprawy), jednak nadal staram się jeść jak najwięcej naturalnych i nieprzetworzoncyh produktów, sama robię zupy - w zimie to moje ulubione danie - rozgrzewa i dostarcza tyyyyle wartości odżywczych :)

      Usuń
  3. Wow, I love this so much.. :) Compot!!

    OdpowiedzUsuń
  4. a moze jakis filmik o zyciu w polskiej szkole, jak sobie poradzic, akceptacja, rowiesnicy, nauka, nauczyciele? :p cos innego dla odmiany, a chetnie bym cos takiego obejrzala z Twojego punktu widzenia, jesli masz ochote oczywiscie. pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig