miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

sprawdź czy kupujesz PRAWDZIWY CYNAMON!

Są dwa rodzaje cynamonu - chiński i cejloński, ten drugi to ten oryginalny. Sprawdź jak je odróżnić.


Tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia. Oryginalny pochodzi za to z Cejlonu. Różnic jest sporo, dlatego postanowiłam przedstawić je w postaci, którą lepiej przyswoicie ;)

oryginalny cejloński cynamon:
- ma łagodny i szlachetny smak
- ma o wiele mniejszą zawartość kumaryn (związki, które mogą toksycznie oddziaływać na wątrobę)
- można go jeść w nieograniczonej ilości (głównie przez powyższy punkt ;)
- reguluje poziom cukru we krwi
- działa antygrzybicznie (świetnie się sprawdza przy infekcjach i kandydozie)
- działa odmładzająco
- dodaje energii
- zapobiega chorobom dzięki dużej zawartości antyoksydantów

chiński cynamon cassia:
- ma ostry smak
- jest powszechnie dostępny i tani
- ma zdecydowanie większą zawartość kumaryn, przez co nie może być stosowany za często

Podsumowując: oryginalny cynamon jest o wiele cięższy do zdobycia i do tego jest o wiele droższy, jednak jeśli często używacie w domu tej przyprawy to powinniście zaopatrzeć się w prawdziwy, cejloński cynamon.

Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter

SHARE:

7 komentarzy

  1. własnie zjadłam chiński cynamon z owsianką. ;) dzieki za post! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post, uwielbiam cynamon :)
    Muszę zwrócić uwagę na to jaki posiadam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobnie jest z czosnkiem made in china

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio słyszałam o chińskich sweterkach z "kaszmiru" z sierści szczurów. Chińczycy to ciekawy naród, nawet cynamon jak widzę jest "inny".

    OdpowiedzUsuń
  5. haha! czego to oni nie wymyślą ;))

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig