PRZEPIS na naleśniki/placki jaglane - bezglutenowe i bezmleczne - SZYBKIE ŚNIADANIE #BACKtoSCHOOL

Macie ochotę na coś zdrowego i pysznego? Mam coś dla Was! :)

przepis:

100 gram kaszy jaglanej - zmielimy ją na mąkę
1 łyżka siemienia lnianego
1 banan (dojrzały)
1 jajko lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (dieta wegańska)

opcjonalnie:
syrop klonowy
maliny
 masło

jak wykonać:




Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter


SHARE:

29 komentarzy

  1. Wyglądają przepysznie, na pewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z syropem klonowym pycha. ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie banana z kaszą jaglaną smakuje nieco jak sernik dla mnie :D ale ja jestem dziwna, więc lepiej sama sprawdź ;)

      Usuń
    2. Czy trzeba mielić tą kaszę? Bo mam mąkę jaglaną i nie posiadam młynka oraz czy konieczne jest dodawanie siemienia lnianego bo go też nie posiadam. Czy te placuszki są odrobinę słodkie?
      Ps. Mam tylko 11 lat i chcę zrobić dla mamy ten przepis bo ona nie może spożywać glutenu i laktozy.

      Usuń
  4. Fajny pomysł, na bank zrobię! Aha Julka w czym mielisz kaszę? Płuczesz ją wcześniej? Uwielbiam jaglankę, ale zawsze płuczę ze względu na goryczkę, no i wtedy jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mielę w młynku do kawy z biedronki, ale nie płuczę jej wcześniej, ewent. możesz spróbować, ale przed mieleniem musi być suchutka :)

      Usuń
    2. Ja zawsze najpierw prażę chwilę na suchej patelni aż będzie czuć taki lekki orzechowy(?) zapach, a potem jak mam czas to przelewam ją jeszcze wrzątkiem, jeśli nie mam czasu to od razu gotuję. Gdzieś czytałam, że kasza jaglana gotowana bez przykrycia i tak dużo traci tej goryczki. A tutaj do naleśniczków myślę, że można ją uprażyć lekko jeśli się boisz że będzie gorzkawa :)
      Co do samych naleśniczków robiłam niedawno bardzo podobne tylko zamiast kaszy użyłam nasion amarantusa, jedno jajko więcej i parę łyżek mleka (może być krowie lub roślinne) i zjadłam z moją 'oszukaną nutellą' bo zrobioną z awokado :D

      Usuń
  5. Ile tych naleśniczków wychodzi razem? I jak mocno mielisz kaszę? Bo u mnie nie wychodzi taka delikatna jak ta ze sklepu tylko widać takie większe grudki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od 3-5, zależy od wielkości, ale jest to porcja dla jednej osoby ;) kaszę mielę na mąkę - musi być drobniutka :)

      Usuń
  6. Czy można nie dodawać banana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, banan i kasza jaglana to najważniejsze rzeczy w tym przepisie :)

      Usuń
  7. Podejrzewam, że trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To lubię! Prosty i smakowity przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. a mnie nie smakowały za bardzo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są różne gusta i niestety nie jestem w stanie sprawić, że każdemu te placuczki będą smakowały :)

      Usuń
  10. zamiast złocistego siemienia lnianego może być zwykłe ? Tak w ogóle jaka jest różnica między tymi dwoma ? Ciężko dostać te złociste...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, moim dzieciom smakuje😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj jakie ziola na zespół politycznych jajnikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiłam o tym w tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=RgYfPuWF5zU :)

      Usuń
  13. Czy trzeba mielić tą kaszę? Bo mam mąkę jaglaną nie posiadam młynka oraz czy trzeba dodawać siemienie lniane bo go też nie posiadam. Czy te placuszki są słodkie czy trzeba je posłodzić?
    Ps. Mam 11 lat i chcę przygotować śniadanie dla mamy która nie może spożywać glutenu oraz laktozy.

    OdpowiedzUsuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig