03.09.2014

PRZEPIS na naleśniki/placki jaglane - bezglutenowe i bezmleczne - SZYBKIE ŚNIADANIE #BACKtoSCHOOL

Macie ochotę na coś zdrowego i pysznego? Mam coś dla Was! :)

przepis:

100 gram kaszy jaglanej - zmielimy ją na mąkę
1 łyżka siemienia lnianego
1 banan (dojrzały)
1 jajko lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (dieta wegańska)

opcjonalnie:
syrop klonowy
maliny
 masło

jak wykonać:




Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram, YouTube i Twitter


SHARE:

22 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie, na pewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z syropem klonowym pycha. ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie banana z kaszą jaglaną smakuje nieco jak sernik dla mnie :D ale ja jestem dziwna, więc lepiej sama sprawdź ;)

      Usuń
  4. Fajny pomysł, na bank zrobię! Aha Julka w czym mielisz kaszę? Płuczesz ją wcześniej? Uwielbiam jaglankę, ale zawsze płuczę ze względu na goryczkę, no i wtedy jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mielę w młynku do kawy z biedronki, ale nie płuczę jej wcześniej, ewent. możesz spróbować, ale przed mieleniem musi być suchutka :)

      Usuń
    2. Ja zawsze najpierw prażę chwilę na suchej patelni aż będzie czuć taki lekki orzechowy(?) zapach, a potem jak mam czas to przelewam ją jeszcze wrzątkiem, jeśli nie mam czasu to od razu gotuję. Gdzieś czytałam, że kasza jaglana gotowana bez przykrycia i tak dużo traci tej goryczki. A tutaj do naleśniczków myślę, że można ją uprażyć lekko jeśli się boisz że będzie gorzkawa :)
      Co do samych naleśniczków robiłam niedawno bardzo podobne tylko zamiast kaszy użyłam nasion amarantusa, jedno jajko więcej i parę łyżek mleka (może być krowie lub roślinne) i zjadłam z moją 'oszukaną nutellą' bo zrobioną z awokado :D

      Usuń
  5. Ile tych naleśniczków wychodzi razem? I jak mocno mielisz kaszę? Bo u mnie nie wychodzi taka delikatna jak ta ze sklepu tylko widać takie większe grudki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od 3-5, zależy od wielkości, ale jest to porcja dla jednej osoby ;) kaszę mielę na mąkę - musi być drobniutka :)

      Usuń
  6. Czy można nie dodawać banana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, banan i kasza jaglana to najważniejsze rzeczy w tym przepisie :)

      Usuń
  7. Podejrzewam, że trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To lubię! Prosty i smakowity przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. a mnie nie smakowały za bardzo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są różne gusta i niestety nie jestem w stanie sprawić, że każdemu te placuczki będą smakowały :)

      Usuń
  11. zamiast złocistego siemienia lnianego może być zwykłe ? Tak w ogóle jaka jest różnica między tymi dwoma ? Ciężko dostać te złociste...

    OdpowiedzUsuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig