miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

Zdrowa alternatywa dla cukru XYLITOL - jednak SZKODLIWY?!

Już od dawna ksylitol (xylitol, cukier brzozowy) polecany jest jako zdrowa alternatywa dla rafinowanego cukru białego. Przyznam, że sama też uległam temu trendowi i zaopatrzyłam się w kilogramy jakże zdrowego, naturalnego, przeciwpróchnicowego cukru brzozowego prosto z Finlandii. To był błąd…


Ostatnio cały mój wolny czas poświęcam czytaniu literatury poświęconej dietetyce, zdrowi, żywieniu. Dowiedziałam się nowych, ciekawych faktów. Z moich obserwacji wynika, że te ostatnie informacje mówiące o szkodliwym działaniu tego naturalnego słodzika mogą być prawdziwe…

Wiele źródeł zachwalało ksylitol ze względu na działanie przeciw próchnicowe. Miała być to najlepsza alternatywa w szczególności dla dzieci.

Używanie xylitolu może mieć pozytywne skutki na zdrowie naszych zębów, ale to nie oznacza, że spożywanie dużych ilości tego słodzika jest zdrowe!

Ksylitol to cukier alkoholowy, do tej grupy należą także:
- erytryol
- sorbitol
- mannitol
- isomalt
- lactitol
- maltitol

Ksylitol jest pochodną ksylozy (xylozy) - cukru krystalicznego aldozy, który jest niestrawny przez ludzi i zwięrzeta. Ksyloza występuje naturalnie w przyrodzie i jest pozyskiwana z kory brzozy. Jednak to, że jest naturalna nie oznacza, że jest równocześnie nieszkodliwa!

Fakty na temat cukrów alkoholowych:
- nie jesteśmy w stanie prawidłowo trawić ksylozę
- po spożyciu ksylozy mogą wystąpić problemy trawienna, wzdęcia, biegunki
- ksyloza jest magazynowana w organizmie

Z jedzenia, które jest trawione prawidłowo powinny zostać pobrane składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, ale w przypadku spożycia substancji takiej jak ksylitol, organizm nie jest w stanie wykorzystać ich tak jak powinien.

Ksylitol jest szczególnie szkodliwy dla psów! Dlatego ogromnie ważne jest, by nie podawać zwierzętom żadnych produktów zawierających ten składnik i ostrożnie sprawdzać etykiety smakołyków dla psiaków.

Dr. Josh Axe twierdzi, że ksylitol może podnosić poziom glukozy we krwi, a także powodować poniższe dolegliwości:
- choroba Alzheimera
- drażliwość
- agresja
- nowotwory
- cukrzyca
- otyłość
- zaburzenia czynności wątroby
- ciężkie zaburzenie depresyjne

Jako, że ksylitol ma też pozytywne właściwości to spożywany w niewielkiej ilości nie jest aż tak szkodliwy.

Używany w pastach do mycia zębów czy gumach do żucia powinien być stosunkowo bezpieczny, ale nie zalecane jest używanie go w większych ilościach!

Zdrowszymi alternatywami cukru są:
- daktyle
- naturalny miód z pasieki (nie te sklepowe, chińskie miodopodbne wyroby!)
- cukier kokosowy
- ekologiczny syrop klonowy (uważajcie na tanie podróby w sklepach i wybierajcie tylko syropy z upraw ekologicznych - mogę polecić ten z Rossmanna)


Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

source/źródła + badania:
Dehmel KH and others. Absorption of xylitol. Int. Symp on metabolism, physiololgy and clinical use of pentoses and pentitols. Hakone, Japan, 1967, 177-181, Ed. Horecker.
Int J Paediatr Dent. 2008 May;18(3):170-7.
J Am Dental Assoc, 2002;133(4):435-441.
Förster, H., Boecker, S. and Walther, A. (1977) Verwendung von Xylitals Zuckeraustauschstoff bei diabetischen Kindern, Fortschr. Med.,95, nr. 2, 99-102.
Russfield, A.D. (1981) Two-year feeding study of xylitol, sorbitol and sucrose in Charles River (UK) rats: Adrenal Medulla. Unpublished report.
World Health Organization, Summary Of Toxicological Data Of Certain Food Additives and Contaminants, WHO Food Additives Series NO. 13 Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives* Rome, 3-12 April 1978 accessed at: http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v13je11.htm.
Heywood, R. et al. (1981) Revised report: Xylitol toxicity study in the beagle dog (Report of Huntingdon Research Centre).
SHARE:

35 komentarzy

  1. To mnie zagiełaś :) Sama korzystam z tego cukru od kilku tygodni. Coś czuję, że teraz pójdzie w odstawkę i wracam z powrotem na stewie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A to mnie zaskoczyłaś, używałam go kiedyś, teraz na pewno do niego nie wrócę. Pozdrawiam i dzięki za ważne informacje. Agata.;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W samą porę napisałaś- w weekend zamierzałam wybrać się po niego do sklepu bio! Teraz wiem czym go zastąpię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze, a ja wczoraj zakupiłam 1kg ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób domową pastę do zębów :)

      Usuń
    2. znasz jakiś sprawdzony przepis? czy uda się podlinkować albo napisać notkę gdzie zakupić w dobrej cenie mleko kokosowe itd. Parę produktów zakupiłam już na allegro, które wymieniałaś w swoim jadłospisie.

      Usuń
  5. szok, ja już czaiłam się na erytrol zle chyba najlepiej używać miodu z pasieki i olać dodatkowe kalorie.

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie link do WIARYGODNYCH badań przeprowadzonych przez WIARYGODNY instytut? Takie same artykuły powstały już na temat stevi, słodzików, cukru, miodu.. Co roku dochodzą do nas sprzeczne informacje. Daktyle podobno też nie są takie zdrowe, tak samo jak miód, cukier kokosowy. A za pół roku już nawet woda będzie zła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę:
      Dehmel KH and others. Absorption of xylitol. Int. Symp on metabolism, physiololgy and clinical use of pentoses and pentitols. Hakone, Japan, 1967, 177-181, Ed. Horecker.

      Int J Paediatr Dent. 2008 May;18(3):170-7.

      J Am Dental Assoc, 2002;133(4):435-441.

      Förster, H., Boecker, S. and Walther, A. (1977) Verwendung von Xylitals Zuckeraustauschstoff bei diabetischen Kindern, Fortschr. Med.,95, nr. 2, 99-102.

      Russfield, A.D. (1981) Two-year feeding study of xylitol, sorbitol and sucrose in Charles River (UK) rats: Adrenal Medulla. Unpublished report.

      World Health Organization, Summary Of Toxicological Data Of Certain Food Additives and Contaminants, WHO Food Additives Series NO. 13 Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives* Rome, 3-12 April 1978 accessed at: http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v13je11.htm.

      Heywood, R. et al. (1981) Revised report: Xylitol toxicity study in the beagle dog (Report of Huntingdon Research Centre).

      Usuń
  7. Jeden lekarz ma być wyrocznią? Wierzę wtedy gdy za konkretnymi teoriami stoja rzetelne badania naukowe. Długie i prowadzone przez niezlezne od producentów żywnośći instytuty. Julko podaj nam takie źródła, a odstawię ksylitol.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem Julka, tylko Julia :) nikomu nie nakazuje co ma robić - jeśli chcesz jeść ksylitol to proszę bardzo, ja odstawiam ponieważ za każdym razem mam dolegliwości od strony układu pokarmowego i to nie tylko ja, ale też wszyscy, których częstuję moimi wypiekami, więc nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że kogoś otruję…

      Usuń
    2. źródła znajdziesz w poście

      Usuń
  8. Na opakowaniu ksylitolu jest napisane, że trzeba wprowadzać go do diety stopniowo. Dodatkowo jest chyba nawet zalecana ilość dziennego spożycia. Z początku to maksymalnie 4 łyżeczki, jak kogoś poczęstujesz ciastem na ksylitolu to będzie miał dolegliwości bo nie jest przyzwyczajony do tego cukru. Na gumach do żucia to samo - nadmiar szkodzi. Ogólnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Poza tym może po prostu coś nie pasować komuś - indywidualne potrzeby i reakcje organizmu - proste. A jak ktoś słusznie zauważył - raz dana rzecz jest zdrowa, za chwile już zabija. To już się robi męczące. Staram się szukać informacji, zagłębiać ale jak to mówią - jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jak są wzmianki w kilku miejscach to jeszcze nie biorę tego na poważnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem o tym - czytać potrafię, jednak pomimo wprowadzania go stopniowo nic się w tym temacie nie zmieniło, więc ja się nim truła nie będę ;)

      Usuń
    2. Komuś może szkodzić a komuś nie - to jak z każdym produktem. Z tym truciem to można odnieść do wszystkiego, nawet "zdrowych" produktów bo "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną" :)

      Usuń
  9. Julio, co z przepisem na wegański majonez? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chcę wstawić przepis razem ze zdjęciami, a nie robiłam ostatnio majonezu, więc nie miałam jak zdjęć zrobić ;)

      Usuń
    2. To podaj przepis a zdjęcia dołączysz innym razem :)

      Usuń
  10. ja lubię herbatę słodzić miodem ;)
    mam jeszcze słodzik stewia - daje rade ale nie powala .

    OdpowiedzUsuń
  11. Całe szczęście, że mam dostęp do naturalnego miodu :) Herbatka z miodem jesienną porą, chyba nie ma nic lepszego :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i do tego jeszcze plasterek cytryny - coś pysznego :)

      Usuń
  12. Cukier kokosowy?pierwszy raz słyszę,chętnie dowiem się na jego temat trochę więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coconut sugar - w Stanach jest to dosyć popularna alternatywa dla cukru, ale faktycznie w Polsce jeszcze nie jest tak popularny - postaram się napisać coś o tym więcej jak znajdę chwilkę czasu :)

      Usuń
  13. Hej, świetny post! :) Tylko mam jeszcze prośbę: czy zastanawiałaś się nad zwiększeniem czcionki? :) Dopiero znalazłam Twojego bloga i bardzo mi się spodobał, jednak bardzo rozbolały mnie oczy od długiego czytania postów :( Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to problem wysokiej rozdzielczości ekranu? spróbuj control/command i +
      dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :*

      Usuń
  14. Przydatny post. A jak to jest ze stewią? Trafiłaś ,gdzieś na informacje, ze może być szkodliwa lub że np. nie wolno produktów z nią smażyć lub piec długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też spotkałam się z informacjami, że może być szkodliwa, ale jako, że jej smaku nie lubię to i jej nie stosuję ;) jedyny "słodzik" jaki używam to aktualnie syrop klonowy, który dodaję gdy robię surową czekoladę, a tak po za tym to nic innego nie dosładzam

      Usuń
    2. Dzięki :). Spytałam, bo właśnie nie trafiłam na żadne negatywne informacje, ale ja szukałam tylko na polskich stronach. Wychodzi na to, że muszę pogrzebać na angielsko języcznych stronach, eh :/

      Usuń
  15. Zdrową alternatywą dla cukru jest STEWIA- zioło, naturalny słodzik, zero kcal i szkodliwej chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja po ksyliolu mialam straszne wypryski na twarzy

    OdpowiedzUsuń
  17. Większość rzeczy w dużych ilościach jest szkodliwa. Nad ksylitolem ciągle toczą się debaty i niestety na dietach redukcyjnych jest on praktycznie pochłaniany przez osoby, które nie zgłębiają tematu. Moim zdaniem wszystko powinno się spożywać, ale z umiarem, a tego często nam brakuje. A od nadmiaru cukru niszczą się zęby, organy, pogarsza kondycja skóry...

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy artykuł, nie spodziewałam się, że ksylitol może mieć negatywny wpływ na zdrowie! Trochę jestem w szoku. Ale myślę, że można zniwelować do jak najmniejszej ilości wykorzystywanie cukru. Albo zdecydować się na zioła lecznicze, które pomogą ten cukier wyeliminować z naszego organizmu i go oczyścic :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kochani we wszystkim zdrowy rozsądek. Już dawno wszystko zostało zbadane.
    Teraz liczą się zyski wielkich korporacji i to one narzucają masom co mają uważać za słuszne.
    "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę" - Paracelsus, lekarz i alchemik na przełomie XV i XVI wieku

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig