31.03.2015

PRZECIWZAPALNY złoty napój - dieta w zaostrzeniu choroby Crohna

PRZECIWZAPALNY złoty napój - dieta w zaostrzeniu choroby Crohna
Przez ostatnie tygodnie, a właściwie miesiące przechodzę bardzo stresujący okres… Jak nie praca, to studia, a jak nie to… to życie osobiste. Wszędzie problemy i oczywiście musiało to skutkować zaostrzeniem choroby Leśniowskiego-Crohna…


Jestem wdzięczna za wszystkie dobre rzeczy, które mi się przydarzają i te złe również, bo dzięki temu się uczę - jak żyć… żeby przetrwać. Czuję na sobie spory ciężar, ponieważ aktualnie nie tylko pomagam sobie samej, ale również wszystkim innym, którzy zwracają się do mnie po pomoc przez youtube, bloga, facebooka itd.
Nie poddaje się, ponieważ wierzę, że jeśli ja sobie radę dam to dam również siłę innym do walki z tą chorobą.

Niedługo napiszę coś o tym więcej - również o mojej przygodzie z głodówką, którą przeprowadziłam jakiś czas temu. Wszyscy mnie oczywiście straszyli przed nią i jedynymi osobami, które mnie wsparły byli moi rodzice i …Wy kochani! Jestem niesamowicie wdzięczna, że mam tak cudownych czytelników i widzów, którzy są dla mnie jak moja własna rodzina.

przepis na przeciwzapalny złoty napój
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 250 ml świeżowycisniętego soku jabłkowego lub ananasowego (może być niepasteryzowany, jednodniowy sok ze sklepu np. marwit)
- sok z aloesu (najlepszy bez konserwantów do kupienia w aptece lub wyciśnijcie żel z liści aloesu)
- świeży imbir (wkrojony lub starty)
- witamina C - dokładnie ta
- cynamon
- kurkuma (opcjonalnie, ponieważ smak napoju się zmieni i nie każdemu może odpowiadać, ale właściwości przeciwzapalne będą wzmocnione)

W garnuszku zalewamy siemię lniane wodą (może być napar z rumianku), a następnie gotujemy kilka minut do uzyskania glutkowatej, kisielowatej konsystencji. Przelewamy żel do kubka i czekamy aż trochę ostygnie. Dolewamy sok jabłkowy (ewentualnie może być inny sok owocowy, ale ważne jest by był świeżowyciśnięty i niepasteryzowany) i sok z aloesu, imbir, witaminę C, a następnie dosypujemy kurkumę.

właściwości
"Siemię lniane znane jest przede wszystkim z dobroczynnego działania w chorobie wrzodowej. Zawarte w nasionach śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed agresywnym kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne. Siemię jest też dobrym środkiem przeciwkaszlowym, skutecznym zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli, ale pomaga także w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Olej lniany przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych, ale najbardziej ceniony jest za to, że obniża poziom lipidów i cukru we krwi."



"Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.

Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.

Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg."



"Działanie przeciwbólowe imbiru znane jest od wieków. Na początku 1980 roku stwierdzono, że imbir ma także działanie przeciwzapalne, o czym świadczy jego hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn. Wykazano także, że imbir zawiera składniki, które mają właściwości farmakologiczne, naśladujące leki przeciwzapalne. Pojawiły się doniesienia, iż imbir jest skuteczny wobec cytokin syntetyzowanych i wydzielanych w miejscu zapalenia."

"Bardzo ważnym wydaje się być działanie przeciwzakrzepowe imbiru, poprzez zmniejszenie produkcji tromboksanu. Przyprawianie potraw imbirem, szczególnie tłustych, zapobiega możliwości powstania zakrzepu lub zatoru w naczyniach (18). Zbadano wpływ wodnego wyciągu z imbiru na czynność płytek krwi i wytwarzanie prostaglandyny u szczurów, którym podawano wyciąg przez okres 4 tygodni. Wyciąg był podawany doustnie lub dootrzewnowo. Małe dawki (50 mg/kg m.c.) nie wpływały na znaczną redukcję TBX2. Zwiększenie dawki imbiru (500 mg/kg m.c.) było znacznie skuteczniejsze w obniżaniu PGE2. Wyniki te sugerują, że imbir może być stosowany jako środek przeciwzakrzepowy i przeciwzapalny."



Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie procesów starzenia oraz powstawanie uszkodzeń w obrębie DNA komórek. Wykazuje mocne właściwości przeciwzapalne. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne oraz błony śluzowe. To z kolei zwiększa naturalną ochronę organizmu przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. To z kolei może mieć wpływ na redukcję bolesności brzucha, biegunek czy zaparć.



"Sok z Aloesu wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze. Zawarte w nim mukopolisacharydy i antrachinony niszczą streptokoki i drożdże (Candida Albicans). Dodatkowo, lupeol działa przeciwbólowo i niszczy organizmy chorobotwórcze, a kwas salicylowy zawarty w soku aloesowym jest składnikiem przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym – podobnie jak aspiryna, jednak nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych."

"Wpływ Aloesu na przyjmowanie witamin C i E – Przyjmowanie witamin C i E w połączeniu z sokiem z aloesu powoduje wzrost dostępności tych witamin w organizmie – ich koncentracja we krwi gwałtownie wzrasta – (do 204 % po 8 godzinach od podania – w przypadku witaminy C, i do 269% po 6 godzinach od podania – w przypadku witaminy E). Ponadto, jego stosowanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych, ani toksycznych, dzięki czemu jest w 100% bezpieczny dla organizmu."

"Badania naukowe dowodzą, że aloesowy żel oraz preparaty zawierające go, pomagają w leczeniu różnego rodzaju owrzodzeń skóry u ludzi oraz oparzeń i odmrożeń u zwierząt. Ostatnie badania dowiodły, że krem zawierający żel z aloesu pomaga w przywróceniu krążenia w skórze po odmrożeniach. Co więcej - stosowanie aloesu przyspiesza proces gojenia się ran u pacjentów, ktorzy poddali się zabiegowi ścierania naskórka (dermabrazja). Żel z aloesu jest opisywany w literaturze jako środek oczyszczający, antyseptyczny, przeciwświądowy, przeciwgorączkowy, odżywczy, nawilżający, rozszerzający naczynia krwionośne, oraz posiadający właściwości przeciwzapalne i promujące rozrost komorkowy. Użyty wewnętrznie pomaga w łagodzeniu kaszlu, leczy zatwardzenia. Użyty zewnętrznie świetnie radzi sobie z oparzeniami, problemami skórnymi, a nawet może być stosowany na bóle głowy."

"Lipazy i amylazy wchodzące w skład aloesu, pomagają w trawieniu rozkładając tłuszcze oraz cukry. Enzym – karobksypeptydaza inaktywuje w naszym organizmie bradykininę, dając efekt przeciwzapalny i przeciwbólowy (bradykinina powoduje w naszym organizmie rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje ból)."



"Kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych - działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina (składnik kurkumy) nie dość, że niszczy komórki nowotworowe, to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka (rak walczy sam ze sobą!).  Inne wyniki badań mówią, iż może ona chronić przed czerniakiem (rak skóry).

Ponadto oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięsnych), gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci."

"Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy."



"Cynamon tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia. Jest on szczególnie cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, jak np. zespół jelita wrażliwego, dysbioza (zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej jelit, niekiedy skutkujące wtórnymi zakażeniami grzybiczymi), skurcze żołądka oraz niestrawność. Brytyjska Farmakopea Zielarska (British Herbal Pharmacopoeia) zaleca stosowanie tej przyprawy w niestrawnościach z wzdęciami, bębnicach i biegunkach. Olejki zawarte w cynamonie działają rozkurczowo. Dodatkowo odkryto, że wodne ekstrakty cynamonu mogą być pomocne w leczeniu wrzodów.

Wiele badań potwierdziło, że cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, a także wspomagające procesy trawienne czy obniżające poziom glukozy we krwi.

Cynamon zaleca się w celu m.in.: spowalniania procesu starzenia, kontroli poziomu glukozy, zapobiegania metabolicznemu syndromowi X, wsparcia trawienia, wątroby. Przyprawę tę stosuje się również w przypadku odtruwania (m.in. usuwania metali ciężkich), leczenia zapalenia (ze względu na działanie przeciwzapalne), odchudzania i koniecznej kontroli masy ciała."


Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

source:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/len-zdrowotne-i-lecznicze-wlasciwosci-lnu_37014.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/3538,wlasciwosci-lecznicze-imbiru-zingiber-officinale-roscoe.html
https://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-warto-jesc-kiwi
http://www.arkadia-polania.pl/aloes.php
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Sok-z-aloesu-wzmacnia-odpornosc-i-leczy-choroby,4659.html
https://hipokrates2012.wordpress.com/2013/07/24/kurkuma-dobroczynne-wlasciwosci/
http://stressfree.pl/dlaczego-hindusi-nie-choruja-na-raka-kurkuma-i-jej-wlasciowsci/
http://www.nazdrowie.pl/artykul/tysiace-lat-cynamonowej-historii
SHARE:

11 komentarzy

  1. Ten napój nie tylko zdrowotny, ale po składzie widzę, że musi być całkiem smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna rzecz, chcialabym wyprobować! z pewnoscia dodam do swojej wishlist

    fashion&lifestyle blog www.agabierko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia Kochana, mam celiakię i wiem co to znaczy choroby trawienne. :( Aloes jest niezawodny w takich sytuacjach. Dodam jako ciekawostkę, że za długie picie aloesu (więcej niż kilka tygodni non stop) może powodować osłabienie - wypłukuje elektrolity. Dlatego trzeba robić przerwy. Dzięki że dzielisz się z nami swoimi zmaganiami. :* :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki przepis jeszcze nigdzie nie trafiłam, a trochę tych blogów już przejrzałam ;)))
    Zapraszam do mnie!
    http://inspireyourself24.blogspot.com/

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, chciałam się dowiedzieć skąd czerpiesz wiedzę odnośnie układania posiłków i uzupełniania tego suplementami. Czy kontaktowałaś się z jakimś dietetykiem w tej sprawie? Ja próbuje jeść sporo warzyw, dodatkowo posiłkuję się cynkiem i wit c, ale robię to totalnie intuicyjnie, a chciałabym robić to świadomie, stąd moje pytanie:) Herbatkę na pewno wypróbuje, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jest szansa, że kupię u nas inną witaminę C nie na iHerb, żeby też się nadawała do tej mikstury? Z góry dziękuję Ci za odpowiedź. Pozdrawiam ja i moje wrażliwe jelito;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak często należy pić ten sok? Z góry dziękuję za odpowiedź. Justyna

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak często należy pić ten sok? Z góry dziękuję za odpowiedź. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze byłoby przynajmniej raz dziennie :) ogólnie regularnie

      Usuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig