Social icons

8 sierpnia 2015

PRZEPIS na LODY CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE | surowe, wegańskie, przepyszne

PRZEPIS na LODY CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE | surowe, wegańskie, bezglutenowe




1. dojrzałe banany mrozimy w zamrażalce przez conajmniej 3-4 godziny


2. następnie blendujemy





3. dodajemy prawdziwą wanilię (lub ekstrakt waniliowy)



4. po 1-2 minutach blendowania powstaje cudowna kremowa masa



5. dodajemy karob i kakao




6. następnie dodajemy ten ekstrakt pomarańczowy (cudo!!!)




składniki:
- mrożone banany (3 sztuki)
- kakao (3 łyżeczki)
- karob (1 łyżeczka)
ekstrakt pomarańczowy
pasta waniliowa lub ekstrakt waniliowy
- posypka z płatków/czipsów kokosowych


Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

12 komentarzy

  1. Uwielbiam wszelkie wariacje lodów bananowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie wariacje lodów bananowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to dobrze wyglada! uwielbiam Twoje zdrowe przepisy :D :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakim blenderem miksujesz zamrożone banany? Mój niestety nie daje rady, jak mam ochotę na lody to biorę blender ręczny o jakoś się udaje ale niestety ledwo ledwo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakim blenderem miksujesz zamrożone banany? Mój niestety nie daje rady, jak mam ochotę na lody to biorę blender ręczny o jakoś się udaje ale niestety ledwo ledwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miksuję blenderem, a właściwie robotem kuchennym Bosch o mocy 1200W, więc dosyć mocny ;) moja rada - odczekaj kilka minut przed miksowaniem bananów i gdy nie będą aż tak mocno zamrożone to ładnie się zmiksują :)

      Usuń
  6. Ja zrezygnowałam z wanilii i w lodach i w ciastach. Jakosś bez niej lepiej wszystko smakuje. No chyba ze ekstrakty których używałam jakieś tandetne były.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrej jakości wanilia to podstawa! niestety te tanie ekstrakty ze spożywczaka są słabej jakości :(

      Usuń
  7. Witam Właśnie przyszła paczka z iherb z polecanym przez Ciebie ekstraktem pomarańczowym. Oczywiście zrobiłam lody. Po prostu rewelacja!, o wiele lepsze niż sklepowe. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło :)) dziękuję kochana, że podzieliłaś się swoją opinią :*:) pozdrawiam Cię cieplutko!

      Usuń
  8. Julia, cyz mogłabyś dokładnie napisać jakiego modelu blendera/robota używasz ? Chciałabym wybrać sprawdzony i nie za drogi.Chciałabym robic lody, masła orzechowe, sosy pesto, hummusy etc.
    Dziękuję i pozdrawiam. Aldona

    OdpowiedzUsuń