Social icons

4 stycznia 2016

7 rzeczy, które należy wyeliminować przy chorobie immunologicznej

7 produktów, które należy wyeliminować przy chorobie immunologicznej (np. Choroba Leśniowskiego-Crohna, Gravesa-Basedowa, celiakia, Hashimoto, reumatologiczne zapalenie stawów)


1. stres
Badania wykazały, że choroby autoimmunologiczne zaostrzają się, gdy przewlekły stres zmniejsza skuteczność kortyzolu regulującego odpowiedź na stan zapalny. Komórki naszego układu odpornościowego mogą stać się odporne na efekt regulacyjny kortyzolu, co prowadzi do stanu zapalnego i wywołania rozwoju choroby autoimmunologiczne.

Ponad 90% hormonów szczęścia jest tworzonych w układzie pokarmowym. Kiedy osłabiamy nasz system trawienny, nie dostarczając wystarczającej ilości składników odżywczych, może to spowodować mgłę mózgu, ból, zmęczenie, złe snu, niepokój, zaburzenia endokrynologiczne. Nie jesteśmy wtedy w stanie rozpoznać, że to uczucie stresu może po prostu pochodzić z naszego układu pokarmowego, dlatego odpowiednia dieta jest podstawą. 


2. cukier
Rafinowany cukier jest jedną z najczęstszych przyczyn zaburzeń trawiennych. Zaburza odpowiednią florę bakteryjną w jelitach, która ma niezwykle ważne znaczenie dla odpowiedniego działania całego organizmu. Sieje spustoszenie w układzie odpornościowym i może być jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych.
Spożywanie rafinowanego cukru przyczynia się również do zespołu nieszczelnego jelita, o którym pisałam tutaj - link. Dodatkowo cukier utrudnia uwalnianie kortyzolu - który pomaga regulować poziom insuliny we krwi.

3. gluten
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, orkiszu, owsie, jęczmieniu i życie. Gluten powoduje stany zapalne w organizmie. Przyczynia się do nieszczelnego jelita, o którym pisałam tutaj - link. Osoby z chorobami immunologicznymi muszą go z diety w całości wykluczyć.


4. mleko
Kazeina zawarta w mleku może spowodować stan zapalny w układzie pokarmowym i wywoływać chorobę autoimmunologiczną. Cukier mleczny - laktozy również powoduje zapalenie przewodu pokarmowego. Najlepiej jest całkowicie usunąć produkty mleczne z diety osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Niektóre osoby mogą ponownie wprowadzić nabiał, ale w postaci sfermentowanej, np. niektóre jogurty, kefir i ghee.

5. nieprawidłowy skład mikroflory jelit
Odpowiednia flora bakteryjna jelit ma ogromne znaczenie i wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jak to mówią - jelita są naszym drugim mózgiem. Przyczyną dysbiozy może być stosowanie antybiotyków, nadmiar cukru w diecie, toksyny, nieodpowiednia dieta (uboga w zdrowe dla jelit bakterie probiotyczne). Problemy mogą rozpocząć się już w wieku niemowlęcym z powodu cesarskiego cięcia.

6. toksyny
Antybiotyki, pestycydy, woda kranowa zanieczyszczona metalami ciężkimi, aspiryna i niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Oprócz tego również zanieczyszczenie powietrza ma duży wpływ.

7. uwodornione oleje
Zaostrzenie chorób autoimmunologicznych mogą powodować uwodornione oleje i kwasy tłuszczowe trans. Uwodornione oleje, czyli te, które są traktowane wodorem w celu przedłużenia okresu trwałości, zwiększają stany zapalne w organizmie, co prowadzi do osłabienia układu odpornościowego.



Dwa niezbędne suplementy!
Codziennie oprócz stosowania odpowiedniej diety przyjmuję także suplementy, które są niezwykle istotne przy chorobach autoimmunologicznych - wiele razy przekonałam się, że ich odstawienie przyczyniało się do gorszego samopoczucia.

1. Dobrej jakości probiotyki wspomagają zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych. Uzupełnianie probiotyków jest ważniejsze dla zdrowia niż codzienne uzupełnianie multiwitamin, pomagają w leczeniu nieszczelnego jelita, poprawiają wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia i wspierają system odpornościowy. Stosuję probiotyki Now Foods 50 miliardów - przetestowałam wiele różnych marek, ale do tych zawsze wracam, bo po prostu działają najszybciej.


2. Witamina D3 i K2 mają wiele zastosowań - wszystkie opisałam tutaj w pigułce.
Stosuję witaminę D+K w kropelkach firmy Thorne, która jest do kupienia tutaj. Jeśli ktoś woli w formie kapsułek - tu i tu - tańsze, ale nie są aż tak dobre jak tak marki Thorne.



3. Cynk i Selen to antyoksydanty redukujące stan zapalny w organizmie.
Najlepiej stosować w formie cynku z miedzią + selen.




Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

source:
http://homehealthcareinc.info/the-top-7-triggers-of-auto-immune-disease/

7 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Dodatkowa motywacja do tworzenia! Dziękuję :)

      Usuń
  2. Najbardziej pomogła mi chlorella w tabletkach, ale tutaj ważne jest pochodzenie, proces produkcji itp.. w aptekach nie znalazłam naprawdę dobrej jakości. Kupuję innymi drogami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym, że bardzo ważna jest jakość przyjmowanych suplementów :)

      Usuń
  3. W jakiej porze dnia najlepiej przyjmować probiotyki? Również przyjmuje dużo suplementów i nie wiem kiedy właśnie wprowadzić probiotyk żeby najlepiej zadziałał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre probiotyki mogą powodować wzdęcia, więc te (Bifidobacteria) warto brać wieczorem/w nocy, a resztę polecałabym brać rano przy śniadaniu, ale nie jest to konieczne - ważne jednak by nie popijać ich gorącą/zbyt ciepłą wodą/herbatą i nie brać z innymi lekami przeciwgrzybowymi czy antybiotykami.
      Kapsułki z probiotykami można również otworzyć i posypać (niegorące) dania czy dodać do koktajlu.

      Usuń
  4. jaki wpływ na jelita ma cesarskie cięcie?

    OdpowiedzUsuń