Jak zrobić idealnie kremowe MASŁO MIGDAŁOWE w minutę?! Moje triki i przepis na najzdrowsze masło! Sporo z Was po moim filmiku: HAUL spożywczy (bezglutenowy, paleo, wegański + zdrowe SŁODYCZE) z produktami spożywczymi, prosiło mnie o przepis na masło migdałowe. Przyznam, że trochę czasu zajęło mi dojście do "perfekcji" w przygotowaniu tego masła i wcale nie było to takie proste jak się wydawało ;) Dzisiaj podzielę się z Wami moimi trikami oraz całym przepisem na to zdrowe cudeńko.


Surowe migdały można kupić tu - [link]

Migdały przed przygotowaniem masła moczę przez 6-12h, a następnie suszę - można użyć do tego tej suszarki lub piekarnika (50 stopni przez kilka godzin). Lepiej wybrać suszarkę, bo jest z tym o wiele mniej roboty i robi się to niemal automatycznie.

Dzięki moczeniu nasion i orzechów pozbywamy się szkodliwego kwasu fitynowego, który zapobiega przed wchłanianiem się składników odżywczych z pożywienia. Dlatego mocząc wcześniej orzechy otrzymujemy ich najbardziej przyswajalną wersję - są po prostu o wiele zdrowsze i łatwostrawne.

Bardzo ważne jest by przed zmiksowaniem migdałów je wcześniej lekko uprażyć.
Prażę je na niskiej mocy przez kilka minut, następnie nastawiam na zaledwie 2-3 minuty na wyższy i prażę aż po rozgryzieniu migdały będą miały charakterystyczny, głęboki smak - dzięki temu nasze masło migdałowe nie tylko będzie lepiej smakować, ale także o wiele szybciej się zblenduje. Prażenie trochę inaczej będzie wyglądać na kuchence gazowej.


Po uprażeniu orzechów czekam aż ostygną i gdy są osiągną pokojową temperaturę to dopiero wtedy wrzucam je do blendera.

Mój blender to właściwie robot kuchenny firmy Bosch o mocy 1200W (taka sama jak Vitamix), dokładnie ten model BOSCH MCM64060. Kupiłam go już z chyba ponad dwa lata temu i nadal świetnie się sprawuje, a używam go codziennie. Nie jest to żaden wpis sponsorowany, za ten sprzęt zapłaciłam z własnej kieszeni i wybrałam dzięki porównywarce cenowej sklep, który oferowałam najlepszą cenę. Jeśli chcecie to mogę zrobić porównanie tego robota z Vitamixem, którego również miałam przyjemność używania przez kilka miesięcy. Jestem ciekawa jakie Wy macie zdanie na temat tych dwóch sprzętów jeśli je używaliście - koniecznie podzielcie się w komentarzach :)


W tej małej głowicy do robota kuchennego, która tak naprawdę jest przeznaczona do siekania warzyw, wrzucam ok. 100 gram migdałów - ta ilość jest optymalna. Maks. 200 g na takiej wielkości pojemnik/blender. Można oczywiście robić to na raty - mycie blendera po maśle orzechowym wymaga trochę pracy, więc polecam zmiksować większą ilość masła. Jest tak pyszne, że zniknie w mgnieniu oka ;)

Opcjonalnie można dodać zdrowszy odpowiednik cukru rafinowanego, czyli cudowny cukier kokosowy - hanoju organiczny cukier kokosowy, cynamon, wanilię, korzeń maca i szczyptę soli himalajskiej - sól himalajska różowa drobno mielona.





Po dosłownie chwili miksowania z orzechów robi się już pulpa, która wygląda następująco:


Po kolejnej chwili jest już masełko :)

Przyznam, że kiedyś bez poniższych trików (sprawdź listę poniżej) zrobienie masła zajmowało mi ponad godzinę, a i tak nie było idealnie gładkie i zmielone jak na poniższym obrazku. Jeśli również wcześniej mieliście problemy ze zrobieniem masła z innych orzechów niż tylko orzechy ziemne to moje triki mogą się Wam przydać :)


moje triki, by zrobienie masła migdałowego/orzechowego trwało krócej:
- moczenie orzechów/migdałów - a następnie suszenie przy użyciu specjalnej suszarki
- prażenie orzechów/migdałów
- użycie odpowiedniej ilości orzechów - w zależności od pojemności misy blendera - za dużo/za mało powoduje, że blender nie daje sobie rady z miksowaniem
- używanie dobrej jakości, świeżych orzechów/migdałów
- użycie sprzętu o wysokiej mocy (mój blender BOSCH MCM64060 ma 1200W i pozwala mi zmiksować orzechy na idealnie kremowe masło w mniej niż minutę)

Tak wygląda efekt finalny - idealnie zmiksowane masło, bez grudek i bez dodatku oleju, niesamowicie kremowe i sycące.


Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

4 komentarze

  1. moze blendowanie samo trwa minutę, ale przygotowanie migdałów to chyba z 24 godziny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to omiń moczenie i suszenie orzechów jeśli zależy ci na czasie

      Usuń
  2. Julka ile tego cukru kokosowego dodajesz na 100g migdałów? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżeczkę lub pół - im mniej tym lepiej na początku, bo jak będzie za słodkie to już nic nie zrobimy, a dosłodzić zawsze mozemy :)

      Usuń

Youtube

Contact