Social icons

24 lipca 2016

Rośliny psiankowate, czyli dlaczego pomidor nam SZKODZI?!

Cały czas uczę się na własnych błędach i dzięki temu, że na bieżąco monitoruję swój organizm widzę co mi służy, a co nie. Przyznam, że gdy zdrowe produkty, np. pomidor czy bakłażan powodowały u mnie problemy gastryczne to myślałam, że nigdy w pełni nie zrozumiem swojego organizmu. To mnie jednak nie powstrzymywało i nadal zdobywałam wiedzę, szukałam odpowiedzi. Cały czas się uczę i nigdy nie zamierzam przestać.

Okazało się, że produkty, który uważane są powszechni za zdrowe powodowały u mnie problemy trawienne! Pomidor, papryka, bakłażan, ziemniaki powodowały, że nie byłam w stanie normalnie funkcjonować. Cały czas wzdęty brzuch, biegunka, okropne samopoczucie, brak energii - to tylko kilka z wielu symptomów. Czasami traciłam siłę do walki i próbowałam zaakceptować to, że do końca życia będę czuła się fatalnie ze względu na chorobę autoimmunologiczną - chorobę Leśniowskiego-Crohna. Jednak byłam w błędzie! Okazało się, że pomidory i inne uważane za "zdrowe" warzywa są dla mnie niezdrowe i ich eliminacja spowodowała, że w końcu czuję się jak w pełni zdrowa osoba! Oczywiście swoją dietę odpowiednio zbilansowałam, by po eliminacji tych produktów nie zabrakło mi składników odżywczych - nie zapomnijcie o tym. Mam nadzieję, że ten artykuł komuś z Was się przyda - chociaż jednej osobie :)



Rośliny psiankowate - lista

Jest ponad 2500 gatunków roślin psiankowatych - warzyw i owoców, najpopularniejsze z nich to:
- ziemniak (słodkie ziemniaki są w porządku)
- pomidor
- papryka (wszystkie rodzaje, w tym papryczka Chili i Jalapeño)
- pieprz cayenne (czarny pieprz jest w porządku)
- ziele angielskie
- bakłażan
- jagoda goji
- miechunka
- czarna jagoda amerykańska/borówka
- czereśnia (chyba większość z nas borykała się z bólem brzucha po zjedzeniu dużej ilości czereśni? ;)
- tytoń



Dlaczego rośliny psiankowate powodują problemy trawienne?


Warzywa i owoce psiankowate posiadają substancje chemiczne, które nazywamy - glikoalkaloidy. Rośliny używają glikoalkaloidów jako naturalną ochronę, by odstraszyć zwierzęta, które chcą je zjeść. 

Spożycie glikoalkaloidów podrażnienia przewód pokarmowy. Dodatkowo wpływa na neuroprzekaźnik zwany acetylocholiną. Niedobór tego neuroprzekaźnika ma wpływ na rozwój takich schorzeń jak choroba Alzheimera czy problemy z pamięcią i uwagą. Może to następnie prowadzić do powstania zespołu nieszczelnego jelita oraz nadmiernej stymulacji układu odpornościowego.

Oprócz glikoalkaloidów rośliny psiankowate zawierają również lektyny oraz saponiny, które też przyczyniają się do powstania cieknącego jelita. To oznacza, że pomidor czy bakłażan może powodować takie same problemy jak zboża i rośliny strączkowe.






Czy wszyscy muszą unikać roślin psiankowatych?

Nie! To, że w moim przypadku (i pewnie u większości osób z chorobami autoimmunologicznymi) pomidor jest trujący nie oznacza, że też musisz z niego zrezygnować. Pomidory zawierają mnóstwo cudownych właściwości odżywczych.
Jeśli nie odczuwasz żadnych nieprzyjemnych objawów spożywania tych roślin to możesz nadal je jeść. Uważam, że każdy powinien obserwować swój organizm, bo nie ma jednej idealnej diety dla wszystkich. Każdy jest inny i trzeba to zaakceptować.



Ilość ma znaczenie

W badaniach udowodniono, że po zjedzeniu małej ilości danej rośliny psiankowatej symptomy zatrucia nie muszą się pojawić. Każdy organizm jest jednak inny i ciężko ustalić jedną, bezpieczną dawkę danego produktu, która nie wywoła negatywnych objawów. Dlatego tak jak wcześniej pisałam - każdy musi obserwować swój organizm i sprawdzić na sobie czy np. 200 g czereśni nie powoduje objawów, a już większa ilość tak.



Choroby autoimmunologiczne, a rośliny psiankowate i zespół nieszczelnego jelita (leaky gut)

Jeśli masz jednak problemy trawienne czy cierpisz na chorobę autoimmunologiczną to warto zainteresować się tematem i sprawdzić dietę. Rośliny psiankowate mogą powodować problemy trawienne i prowadzić do powstania cieknącego jelita, które znów prowadzi do powstania chorób autoimmunologicznych. Jeśli chcemy zapanować nad chorobą autoimmunologiczną to najpierw musimy wyeliminować przyczynę problemu czy choroby.





Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.

source:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15649828
http://www.foodsafetywatch.org/factsheets/glycoalkaloids/
http://www.livestrong.com/article/367949-list-of-nightshade-vegetables-fruits/
http://neuropsychologia.org/acetylocholina-klucz-do-pamieci

2 komentarze

  1. Kurcze w tym roku miałam podobne problemy jak ty opisujesz po czereśniach, ale zwaliłam to na popicie ich kawą, bo to była ta pora... muszę kupić więcej i sprawdzić czy to one, czy tylko ten miks nie działa u mnie. Ale po niczym innym z tej mini listy nie miałam kłopotów z żołądkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogą też sprawiać problemy ze stawami :/
    Ja właśnie przestałem je jeść i zobaczymy

    OdpowiedzUsuń