28.12.2016

Ciasto czekoladowo-waniliowe (bez pieczenia!) - PRZEPIS wegański i bezglutenowy

Moje ukochane ciasto czekoladowo-waniliowe, które nie wymaga pieczenia i składa się wyłącznie z roślinnych i nieprzetworzonych składników. Ciasto czekoladowe składa się z orzechów i daktyli, a krem waniliowy jest zrobiony z nerkowców. Jest proste w przygotowaniu i niesamowicie pyszne :) Odpowiednie dla osób na diecie paleo, bezglutenowej, bezmlecznej, surowej i wegańskiej.


Przepis w formie wideo - instrukcja krok po kroku jak przygotować ciasto:




baza ciasta:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki daktyli (bez pestek)
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka wanilii lub laski wanilii lub ekstraktu waniliowego


*szczypta soli himalajskiej

krem waniliowy:
1 szklanka namoczonych nerkowców (min. 6 godzin w zimnej wodzie lub ewentualnie 30 minut w gorącej wodzie)
3-5 łyżek syropu klonowego lub 1/2 szklanki daktyli (bez pestek)
1/2 szklanki wody (lub mniej - w zależności od konsystencji)
1 łyżeczka wanilii lub laski wanilii lub ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki pokruszonych ziaren kakaowca

polewa czekoladowa:
3/4 szklanki syropu klonowego
3/4 szklanki kakao
1/3 szklanki oleju kokosowego


1. Zmiksować razem składniki bazy na ciasto (migdały, daktyle, kakao, wanilie) aż wszystko się ze sobą sklei.

2. Wyłóż wcześniej nasmarowaną olejem kokosowym (lub innym tłuszczem np. ghee/masło, olej awokado) foremkę przygotowanym ciastem. Możesz włożyć foremkę z ciastem do zamrażalki na czas przygotowywania kremu.

3. Składniki na krem waniliowy (nerkowce, syrop klonowy, wanilię i ziarna kakaowca) zmiksuj blenderem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj wodę. Krem nie może być za wodnisty, powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

4. Gotowy krem przełóż do foremki wyłożonej ciastem. Wstaw ciasto do zamrażalki na czas przygotowywania polewy.

5. Przygotowuj polewę w blenderze lub robocie kuchennym. Zmiksuj ze sobą syrop klonowy, kakao, olej kokosowy i sól. Na krem waniliowy połóż polewę czekoladową. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin (6-12 godzin).

6. Ciasto po kilku godzinach w lodówce jest gotowe i można się już nim delektować.



























Ten uśmiech mówi sam za siebie :)



Ile kalorii ma to ciasto?

Poniżej wykres, który przygotowałam na podstawie składników.
Jak widać jeden kawałek ciasta (całe ciasto składa się z 8 kawałków) ma niecałe 325 kcal, aż 22% magnezu, 65% manganu, 12% cynku, 16% witaminy E, 14% żelaza, 4 g błonnika i 7 g białka.

Proszę dajcie znać jak Wam smakowało jeśli zrobicie to ciasto :) Jak zamieścicie zdjęcia na instagramie/facebooku to koniecznie mnie otagujcie, bym mogła zobaczyć jak Wam wyszło :)



Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

SHARE:

6 komentarzy

  1. Już mi się podoba, że nie trzeba je piec :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi ochoty :) chętnie przetestuje, bo od nowego roku dieta i te sprawy ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jak ciasto ale polewa jest genialna! Nigdy nie jadlam nic lepszego! :)

    OdpowiedzUsuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig