Social icons

20 lutego 2017

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA wcale nie lepsza? Jak oszczędzać pieniądze kupując jedzenie?

Często dostaję od Was pytania z prośbą o triki, jak i gdzie kupować żywność, by nie zbankrutować, a nadal odżywiać się zdrowo. W dzisiejszym wpisie przeczytacie o moich trikach na zaoszczędzenie pieniędzy przy zdrowym odżywianiu. Dowiecie się gdzie najlepiej i najtaniej kupować jedzenie.




Co to jest żywność organiczna i czym się różni od konwencjonalnej?


Żywność organiczna/bio/ekologiczna to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów.
Taka żywność nie powoduje zanieczyszczenia gleby ani wód gruntowych, ogranicza także wypłukiwanie składników odżywczych z gleby. Produkcja takiej żywności wymaga niewielkich nakładów energii i jest przyjazna środowisku.




Czy żywność organiczna jest zdrowsza?


Zdania są podzielone. Badania z 2001 roku mówiły, że żywność organiczna jest o wiele zdrowsza. Natomiast najnowsze badania wykazały, że nie ma widocznych różnić w zawartości składników odżywczych pomiędzy żywnością organiczną i żywnością konwencjonalną. Jednak są produkty, które o wiele łatwiej absorbują toksyny niż inne. W badaniu oczywiście pominięto ten niezwykle ważny aspekt żywności. Jeśli możemy dostarczyć sobie taką samą zawartość składników odżywczych z pożywienia organicznego, ale bez dodatkowych trucizn to chyba lepiej zainwestować w organiczną żywność niż później musieć brać jeszcze większą dawkę naturalnej witaminy C, by pozbyć się skutków ubocznych nadmiaru toksyn w organizmie.
Poniżej wypisałam listę "czystych" oraz "brudnych" warzyw i owoców, które lepiej kupować certyfikowane organiczne/ekologiczne.




Gdzie najlepiej robić zakupy, by zaoszczędzić pieniądze?


Świeże warzywa można nabyć u rolników, poprzez kooperatywę spożywczą lub po prostu na lokalnym bazarku czy w osiedlowym sklepiku. Nie polecam warzyw kupować w supermarketach. W końcu zależy nam na dobrej jakości produktach, bez pestycydów, konserwantów i hormonów.
Musimy pamiętać, że oszczędzając na jedzeniu, oszczędzamy jednocześnie na zdrowiu - dobrej jakości produkty są drogie, bo ich wyprodukowanie i dostarczenie do miejsca sprzedaży kosztuje sporo.
Jedyną tanią alternatywą jest prowadzenie własnego ogródka z warzywami lub gospodarska rolnego, ale w to również wchodzi sporo pracy. Osobiście ogródka ani dużego budżetu nie posiadam, więc chodzę na kompromis - niektóre produkty kupuje w dyskontach (Biedronka, Lidl, Tesco itp.), a inne przez internet lub na bazarkach i w małym sklepiku, gdzie zazwyczaj jest duży wybór świeżych i często lokalnych produktów.

Warzywa i owoce, które można zazwyczaj kupować nieorganiczne to:
* Awokado
* Banan
* Kukurydza (ale oznaczone jako niemodyfikowane genetycznie)
* Ananas
* Kapusta
* Groszek
* Cebula
* Szparagi
* Mango
* Papaja
* Kiwi
* Bakłażan
* Cukinia
* Grejpfrut
* Melon
* Brokuł
* Kalafior
* Słodki ziemniak/Batat

Za to poniższe warzywa i owoce, które najlepiej kupować świeże, ekologiczne i z dobrego źródła:
* Brzoskwinie
* Nektarynki
* Jabłka
* Truskawki
* Jagody
* Winogrona
* Seler naciowy
* Sałata
* Szpinak
* Jarmuż
* Papryka
* Ogórek
* Pomidor
* Czosnek
* Ziemniak




Jak chronić się przed toksynami w żywności?


Tak jak pisałam wcześniej, w eliminowaniu toksyn i metali ciężkich z pożywienia najlepsza i najnaturalniejsza jest czysta witamina C. Aktualnie stosuję tę w proszku z The Synergy Company, która jest ekstraktem z naturalnych owoców jagodowych.

Nie możemy zapomnieć także o tym, że najlepiej działać prewencyjnie, więc dobrze zadbać o zdrowie jelit. Większość zmaga się w dzisiejszych czasach z zespołem nieszczelnego jelita, przez to więcej toksyn dostaje się do organizmu i powoduje różnorodne problemy zdrowotne i alergie. Więcej o tym jak wyleczyć ten problem pisałam tutaj.

Inne suplementy, które mają na celu oczyścić organizm z nadmiaru toksyn to:
1. chlorella
2. mniszek lekarski
3. ostropest plamisty
4. węgiel aktywny
5. orzech czarny i wormwood




Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter
Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
source: 1, 2, 3, 4, 5, 6

4 komentarze

  1. Fajnie ze się tym dzielisz, bo faktycznie czasem człowiek już głupieje, co jest niby zdrowe ale nieorganiczne (więc i tak niezdrowe). Ehhh...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sklepik osiedlowy ma takie same warzywa jak supermarket. Biorą je z giełdy, a nie od rolnika, który nie sypie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz faktycznie ciężko znaleźć dobre źródło zdrowej żywności w Polsce :( W Stanach prawidłowe oznaczenia są niezwykłe ważne, bo inaczej pozew i firma bankrutuje - w Polsce nikt się nie interesuje, niektóre firmy kłamią i zarabiają na nieuczciwości...

      Usuń
    2. Powiem więcej, rolnik na bazarku też sprzedaje pryskane :-(

      Usuń