Wiele osób skarży się, że ma ochotę na coś słodkiego po posiłku. Często jest to po prostu wyuczony nawyk z dzieciństwa - deser po obiedzie lub coś słodkiego w nagrodę za zjedzenie posiłku, nie zawsze tylko w tym problem. Nasz apetyt daje nam znać, że czegoś potrzebuje. Co oznacza ochota na słodkie po posiłku? O tym więcej poniżej.


Jeśli wiemy jakie wartości odżywcze niesie ze sobą dany posiłek, wiemy jakie składniki zawiera to pomoże nam zrozumieć, jak jedzenie wpływa na nas i jakie emocje oraz działania wywołuje. Możemy zmienić nasze wybory i naturalnie opanować pragnienia. Poniżej opisałam jakie czynniki wpływają na wywołanie konkretnych mechanizmów w organizmie.




Jak jest przyczyna ochoty na słodkie po posiłku?


Łaknienie na cukier może świadczyć o braku równowagi wodno-mineralnej w organizmie. Poniżej wypisałam podstawowe przyczyny ochory coś słodkiego po posiłku:

1. Zbyt słony posiłek
Ochota na coś słodkiego jest sposobem organizmu na stworzenie równowagi. Jeśli nie zjemy czegoś słodkiego po słonym posiłku to ​​czujemy nieustanne pragnienie na przekąskę.

2. Nadmiar prostych węglowodanów
Spożywanie prostych węglowodanów często wywołuje zwiększenie apetytu, ponieważ zbyt szybki wzrost cukru we krwi skutkuje skokami insuliny przez co nie czujemy się najlepiej, a nasza energia szybko spada wraz z ze spadkiem poziomu cukru we krwi.
Jeśli posiłek nie syci Cię na długo i daje tylko tymczasowy wzrost energii to możliwe, że brakuje w Twojej diecie tłuszczu, białka i błonnika niezbędnego do osiągnięcia uczucia sytości. Ochota na coś słodkiego jest informacją od organizmu, że potrzebuje on więcej składników odżywczych.

3. Zbyt szybkie spożywanie posiłku lub nieprawidłowe przeżuwanie
Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, ponieważ enzymy w ślinie zaczynają rozkładać pokarm, dlatego niezwykle ważne jest długie i dokładne przeżuwanie jedzenia. Dzięki temu unikniemy nie tylko wzdęć, nasz układ pokarmowy będzie lepiej pracować, ale również nie będziemy czuć się głodni tak szybko po posiłku oraz szybciej osiągniemy uczucie sytości.

4. Odwodnienie
Dużo osób nie zdaje sobie sprawy, że musimy pić co najmniej 2l wody dziennie między posiłkami. Woda jest nam niezbędna do życia. Dzięki niej nie tylko nasz układ pokarmowy będzie lepiej pracować, ale przede wszystkim nasz mózg. Woda doda nam energii i nie będziemy czuć się tak zmęczeni jak zazwyczaj. Unikaj jednak picia wody w trakcie posiłku, ponieważ może to utrudnić trawienie posiłku.



Co zrobić, by pozbyć się ochoty na słodkie po posiłku?


1. Sprawdź czy ochota na słodkie wynika z przyzwyczajenia
Jeśli bez względu na to co zjemy mamy ochotę na słodki napój lub przekąskę to możliwe, że wynika to wyłącznie z przyzwyczajenia i zamiast sięgać po kaloryczne przekąski warto odczekać min. 30 minut, umyć zęby i napić się wody mineralnej. Jeśli po tym czasie ochota zniknie to może oznaczać, że nasz organizm z przyzwyczajenia domaga się słodyczy. Następnym razem gdy najdzie nas ochota na słodkie zadajmy sobie pytanie czy faktycznie jest to nam potrzebne i zapanujmy nad tym apetytem.

2. Jedź wolniej
Często apetyt po posiłku świadczy po prostu o tym, że do naszego mózgu nie doszła jeszcze informacja, że jesteśmy już najedzeni. Szybkie i niedokładne żucie pokarmu niestety często tym skutkuje. Przeznacz na posiłek co najmniej 20-30 minut, nie spiesz się, bierz małe kęsy jedzenia i dokładnie je przeżuwaj. Pomocne może być jedzenie przy pomocy małej łyżeczki zamiast normalnego widelca, zmusi nas to do brania mniejszych kęsów i przypomni o tym, by się nie spieszyć.

3. Zwróć uwagę na to co jesz
Jeśli Twój posiłek składał się w większości z przetworzonej żywności, z dużą zawartością soli i cukru to możliwe, że organizm nie otrzymał w odpowiedniej ilości składników odżywczych. To skutkuje zwiększeniem apetytu, ponieważ organizm jest na tyle mądry, że da nam znać jeśli potrzebuje więcej jedzenia. Niestety rafinowany cukier i sól, które nie mają żadnych mineralnych składników w sobie, sprawiają, że organizm "głupieje" i domaga się większych ilości tych produktów. Zupełnie inaczej zadziała na nas cukier, np. znajdujący się w owocach, w towarzystwie antyoksydantów, błonnika i innych składników odżywczych. Taki cukier nie uzależnia. Dlatego dobrze jest się trzymać z dala od przetworzonej żywności, bo często to ona powoduje problemy.

4. Sprawdź czy Twój organizm odpowiednio absorbuje składniki odżywcze z pożywienia
Często problemem, który mała część osób zauważa jest niedobór enzymów trawiennych, które zwiększają absorpcję niezbędnych składników mineralnych z pożywienia. Nie ma znaczenia czy zjemy więcej zdrowych produktów, jeśli nie są one odpowiednio trawione, a bez enzymów jest to praktycznie niemożliwe, bo pokarm nie zostanie odpowiednio rozłożony. Enzymy trawienne poprawiają trawienie, sprawiają, że nasz cały organizm zaczyna lepiej pracować i nasza skóra promienieje. Wygląda się wtedy po prostu zdrowo.

5. Jesz za mało tłuszczy
Nadmiar węglowodanów i niedobór tłuszczy w diecie sprawia, że nasz organizm nie metabolizuje odpowiednio wszystkich składników odżywczych. Witaminy takie jak A, D, E i K wchłaniają się w wyłącznie w tłuszczach, więc gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie to tak samo zaczyna brakować nam witamin. Nasz organizm zaczyna domagać się jedzenia, ponieważ nie dostarczamy mu wystarczającej ilości minerałów i witamin.

6. Jedz rzadziej, rób dłuższe przerwy między posiłkami
Jeśli jedzenie powoduje, że zwiększa nam się apetyt na jedzenie dobrym pomysłem może być robienie większych przerw między posiłkami. Nie tylko jest to dla nas zdrowsze, pozwala organizmowi na regenerację, nie zabiera nam tyle energii, więc jesteśmy w stanie skupić się na rzeczach ważniejszych niż trawienie. Intermittent fasting (IF) polega na robieniu 16-18 godzinnej głodówki - dobrze zrezygnować z kolacji i zjeść późne śniadanie. Najlepiej sprawdza się to w połączeniu z dietą paleo, o której pisałam więcej tutaj. Dzięki większej ilości tłuszczu w diecie nie powinniśmy czuć się głodni tak jak jedząc głównie węglowodany.




Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter
Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.

2 komentarze

  1. Świetny post,pozdrawiam!:)
    http://www.ladymademoiselle.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj mam problem z deserem. Dziś po obiedzie wpałaszowałam 2 plastry ananasa. Często robię sobie owocowe koktajle. Działa też na mnie ten sposób, by napić się wody i odczekać. Ale ciekawi mnie to, żeby jeść posiłki w większych odstępach? Ja staram się jeść małe posiłki co 3/4 godziny i dobrze się czuję, więc to raczej nie dla mnie ;) Dzięki za ten post. Bardzo takie lubię, kiedy dajesz praktyczne porady :D

    OdpowiedzUsuń

Contact

© Julia Caban
DESIGN by THE BASIC PAGE