18.05.2017

Dieta SCD - działa lepiej niż leki na chorobę Crohna?

Dieta SCD pomogła już wielu osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi. Nawet gdy leki zawodziły dieta była w stanie wprowadzić wiele osób w remisję. Badania udowodniły, że dieta ta jest w stanie wyleczyć zaburzenia trawienia i stany zapalne w organizmie.
Dieta SCD została wynaleziona przez amerykańskiego lekarza Sidney'a V. Haas'a, a następnie dokładnie opisana przez dr. Elaine Gottschall w książce "Breaking the Vicious Cycle". Gottschall wyjaśniła w jaki sposób nieprawidłowa praca układu trawiennego może spowodować zespół nieszczelnego jelita, co w konsekwencji prowadzi do negatywnych reakcji układu odpornościowego i chorób autoimmunologicznych.

Polega ona na całkowitej eliminacji węglowodanów złożonych, polisacharydów i disacharydów (w tym laktozy, sacharozy i skrobii). Węglowodany proste wchłaniane są już w początkowych odcinkach jelita cienkiego, dlatego przy problemach trawiennych są o wiele łatwiej strawne i nie fermentują w jelitach. Sacharydy złożone wymagają produkcji większej ilości enzymów trawiennych, których często brakuje osobom z SIBO. Przy braku wystarczającej ilości enzymów węglowodany złożone nie są do końca trawione i stają się wtedy pożywką dla złych bakterii kolonizujących jelito cienkie. Przez to nie tylko dochodzi do powstania nieprzyjemnych symptomów (wzdęcia, gazy), ale również powoduje to namnażanie się złych bakterii w jelicie.

Eliminacja węglowodanów złożonych, które są pokarmem dla patologicznych bakterii, zmniejsza nie tylko występowanie nieprzyjemnych symptomów przerostu flory bakteryjnej, ale również zmniejsza ilość złych bakterii w jelitach.

 Dieta SCD może bardzo ograniczać osoby, które wcześniej prowadziły dietę tradycyjną i jadły bez limitów, ale oferuje ona jednocześnie niesamowite korzyści osobom z zaburzeniami układu trawiennego. W tym chorobym na choroby zapalne jelit, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita, zespół jelita drażliwego IBS i przerost flory bakteryjnej SIBO.

Nawet jeśli nie masz rozpoznanej choroby i zaburzeń układu trawiennego, ale cierpisz na wzdęcia, biegunki, zaparcia lub bóle brzucha, to możesz poczuć sporą ulgę stosując tę dietę. Wyeliminowanie trudnych do strawienia węglowodanów, a wprowadzenie większej ilości nieprzetworzonych i łatwostrawnych produktów, nie tylko pomaga w eliminacji fermentacji w jelitach, nadmiernej produkcji gazów, ale leczy zespół nieszczelnego jelita i stan zapalny.


Dieta SCD może pomóc w schorzeniach i chorobach takich jak:
  • zapalne choroby jelit
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • alergie pokarmowe (celiakia, nietolerancja laktozy)
  • zapalenie uchyłków
  • mukowiscydoza

Produkty do wyeliminowania:
  • zboża (także te bezglutenowe)
  • pseudozboża (nasiona chia, gryka, quinoa)
  • owoce w puszce
  • soki owocowe, 
  • warzywa w puszce
  • rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, niektóre fasole), 
  • warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty, pasternak)
  • przetworzone mięso (wędliny)
  • nabiał (produkty mleczne, mleko krowie, kozie, lody, sery itp.)
  • słodycze
  • cukier (rafinowany, brązowy, trzcinowy, palmowy, kokosowy, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, syrop kukurydziany, melasa)
  • rafinowane oleje
  • majonez sklepowy (robiony samemu z dozwolonych składników jest w porządku)
  • ketchup (z cukrem w składzie)
  • musztarda (z cukrem w składzie)
  • ocet balsamiczny
  • jadalne glony
  • agar
  • karagen
  • kakao
  • kawa rozpuszczalna
  • herbata rozpuszczalna
  • alkohol



    Produkty, które można jeść:


    Stosowanie diety SCD przy przeroście flory bakteryjnej skutecznie poprawia trawienie. Prowadzi do odzyskania równowagi mikroflory bakteryjnej w jelitach i zmniejszenia stanu zapalnego.



    Korzyści płynące ze stosowania diety SCD


    Pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych i chorób przewlekłych
    Badania wykazały, że dieta SCD pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, takich jak np. choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Choroba Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się chronicznym stanem zapalnym w jelitach bez rozpoznanej etiologii. Eliminacja złożonych węglowodanów z diety jest bardzo skuteczna w leczeniu choroby i łagodzeniu objawów.

    Badanie przeprowadzone na dzieciach z chorobą Leśniowskiego-Crohna wykazało znaczną poprawę u osób stosujących dietę SCD przez 12 i 52 tygodnie. Inne badania wykazały, że dieta SCD jest korzystna dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego przy stosowaniu jej przez minimum 3-6 miesięcy. Dieta SCD prowadzi eliminacji objawów, a także całkowitej remisji u niektórych pacjentów.

    Ponadto badania przeprowadzone w 2016 r. wykazały, że dieta SCD pomaga osobom z chorobą zapalną jelit, którym nie pomogła konwencjonalne leki i zabiegi. Lekarze odkryli oni, że odpowiednio dobrana dieta poprawiła parametry kliniczne i laboratoryjne u chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita.

    Nadmiar patologicznych bakterii w jelicie cienkim powoduje wzdęcia i zwiększoną produkcję gazów poprzez fermentację niestrawionych związków. Może to prowadzić do gromadzenia się toksycznych związków przemiany materii, bólu brzucha, wzdęć, problemów trawiennych i niedoborów.

    Nieleczone problemy z wchłanianiem składników odżywczych, prowadzą do niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, które pomagają budować śluzówkę jelita. W rezultacie prowadzi to do zespołu nieszczelnego jelita. Gdy nieodpowiednio strawiony pokarm dostaje się do krwiobiegu przez nieszczelne jelita to powoduje odpowiedź układu odpornościowego i wywołuje to stan zapalny.

    Proces zapalny i fermentacja bakteryjna w jelitach mają również wpływ na mózg. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego występują często u osób z autyzmem. Istnieją pewne dowody na to, że nieodpowiednia flora bakteryjna w jelitach u osób z autyzmem może być wynikiem nieodpowiedniej diety i stylu życia. Niektóre badania wskazują, że związki wytwarzanie przez fermentację w jelitach mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu i nasze zachowanie.


    Jak działa dieta SCD?


    Dieta SCD pomaga przy zaburzeniach trawienia wynikających z przerostu flory bakteryjnej w jelitach. Nadmiar złych bakterii i drożdżaka Candida może skutkować zespołem nieszczelnego jelita. To prowadzi do stanów zapalnych i w konsekwencji do powstania choroby autoimmunologicznej.

    Nasza dieta ma ogromny wpływ na cały układ trawienny, a w tym na bakterie, które zamieszkują nasze jelita i pomagają trawić pokarm, który spożywamy. To co jemy wpływa na nasze samopoczucie i pracę całego organizmu, w tym mózgu. Celem diety SCD jest przywrócenie równowagi i odpowiedniego stosunku dobrych-złych bakterii w jelitach.
    Zmieniając sposób odżywiania, możemy zmienić florę bakteryjną w jelitach i przywrócić równowagę, odpowiednie trawienie i prawidłowe wchłanianie.

    Złe bakterie są w stanie przetrwać i do tego dodatkowo się rozmnażać przy spożywaniu złożonych węglowodanów, które przy SIBO nie są odpowiednio trawione. To powoduje proces fermentacji bakteryjnej. Fermentacja wytwarza gazy i toksyny, takie jak np. kwas mlekowy, kwas octowy, metan, dwutlenek węgla i wodór. Przez to dostajemy między innymi wzdęcia i gazy. To następnie skutkuje uszkodzeniem i podrażnieniem jelit, co prowadzi do zwiększenia ich przepuszczalności.

    Dobre bakterie likwidują złe bakterie. Niezbędne jest by codzienne spożywać dobrej jakości probiotyki - polecam te z Now Foods. Nie zapomnijmy o spożywaniu naturalnych probiotyków i również prebiotyków, czyli pożywienia dla probiotyków. Dzięki temu dobre bakterie będą pozytywnie wpływały na cały nasz organizm.
    W badaniach aż 82% chorych odnotowało poprawę po stosowaniu kuracji probiotykowej. Niemal u wszystkich osób stosujących odpowiednią dietę i także probiotyki w dużej ilości (50-100 miliardów dziennie) odnotowuje się poprawę stanu zdrowia.



    Przyczyny problemów z układem pokarmowym

    Do najczęstszych przyczyn problemów z florą bakteryjną w jelitach zalicza się:
    • antybiotyki
    • leki
    • szczepienia
    • hormonalne środki antykoncepcyjne
    • niedostateczne wydzielanie kwasu żołądkowego
    • osłabiony układ odpornościowy
    • niedożywienie
    • przewlekły stres
    • zespół jelita nieszczelnego (więcej tutaj)
    • nieodpowiednia dieta bogata w produkty przetworzone, o niskiej zawartości składników odżywczych
    • niedobór probiotyków i prebiotyków w diecie
    • czynniki środowiskowe (palenie papierosów bierne/czynne, zanieczyszczenie powietrza, słaba higiena)


    Jak długo należy stosować dietę?

    Dietę SCD należy stosować do czasu poprawy samopoczucia i w pełni odbudowania zdrowej flory bakteryjnej w jelitach. Zazwyczaj zajmuje to kilka tygodni, ale zależy od stanu zdrowia danej osoby. Jeśli ktoś męczył się z przerostem flory bakteryjnej przez wiele lat to wtedy odbudowanie odpowiedniej flory zajmie o wiele dłużej niż w przypadku osoby, która wprowadziła dietę zaraz po stosowania antybiotykoterapii.



    Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
    Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter
    Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
    source: 123456789101112131415
    SHARE:

    14 komentarzy

    1. Jeśli mam być szczera to średnio mnie przekonuje taka dieta.

      OdpowiedzUsuń
    2. Z jaką chorobą się zmagasz? Jeśli jesteś zdrowa to nie ma sensu jej stosować. To nie jest jedna z tych "magicznych diet odchudzających", jej przeznaczenie jest zupełnie inne :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Mam sibo i zapalenie jelitai scd pomaga. Jeśli ktoś uważa to za bujdy to albo jest zdrowy albo leniwy i nawet nie spróbował a już krytykuje

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To niestety prawda... Dużo osób nakłada na siebie te limity poprzez krytykowanie rzeczy, których się boja spróbować. Co jeśli dieta pomoże? Wtedy trzeba będzie zrezygnować z ulubionych fast foodów czy słodyczy ;) O wiele łatwiej dla większości osób jest po prostu łykanie chemicznych pigułek z całą listą skutków ubocznych... To nic nie kosztuje by spróbować odpowiednio dobranej diety SCD przez jakiś czas, a może przynieść tyle korzyści. Znam wiele osób, które zastosowały tę dietę (faktycznie bez oszukiwania i bez pozwalania sobie na to i tamto od czasu do czasu) i pomogła im niesamowicie, są codziennie za to wdzięczne. Jedzenie uzależnia, szczególnie to napakowane chemią i cukrem. Myślimy, że nie jesteśmy w stanie bez danej rzeczy żyć, a gdy się odstawi na jakiś czas to później szok, bo nie czujemy na daną rzecz w ogóle apetytu i nie mamy na to już ochoty. :) Wystarczy podjąć jedną decyzję i tylko spróbować. Zmiany mogą być bardziej pozytywne niż nam się wszystkim wydaje.

        Usuń
    4. Witaj Julia. Proszę Cię o pomoc. Chcę spróbować tej diety, bo mam jelito drażliwe i mimo eliminacji wielu produktów nie widzę poprawy samopoczucia. Od prawie 2 lat jestem na diecie wegańskiej, test ImuPro wykazał nietolerancję glutenu i od miesiąca jestem tez na diecie bezglutenowej. Brzuch dalej puchnie jak balon po zjedzeniu czegokolwiek a ja nie wiem co robić. Przyjmuję probiotyk Sanbrobi Formuła i zamówiłam enzymy trawienne i L-glutaminę , którą polecasz. Mam nadzieję, że pomogą... Jeśli chodzi o dietę SCD co byś proponowała jeść gdy mam diete wegańską? Czy można kaszę jaglaną, ryż? Moja dieta od pewnego czasu to głównie jaglanka z owocami, ziemniaki, ryż, łosoś, chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej, pestki dyni i słonecznika , warzywa i zastanawiam się jak mogłabym komponować sobie posiłki żeby jeść wg.tej diety . Możesz polecić jakąś stronę z posiłkami, jadłospisem?Będę wdzięczna za jakieś wskazówki

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Proszę napisz do mnie prywatnie poprzez http://www.juliacaban.pl/p/prywatne-konsultacje.html

        Usuń
      2. Niestety wchodząc na t ą stronę mam komunikat , że strona nie istnieje. Mogę prosić Twój e-mail?

        Usuń
    5. hej Julia!
      Mam pytanie, lepiej się czułaś po diecie AIP czy SCD? Od dłuższego czasu obserwuję Twój blog i postanowiłam przejść na dietę AIP. Nie sądziłam, że coś się zmieni, a tu takie zaskoczenie! Od niecałego miesiąca jestem na protokole, wspomagam się również vivomixem w saszetkach i z 20 biegunek zeszłam na max 5, a ostatnimi czasy pojawił się normalny stolec. Choruję na Leśniowskiego-Crohna i żadne leki do tej pory mi nie pomagały, wręcz przeciwnie skutki uboczne dawały o sobie znać. Powiem szczerze nie jest lekko, tęsknie za pomidorami, jajkami, a o chlebie nawet nie wspomnę :D i jeszcze jedno pytanie, czy mogę przejść na dietę SCD czy lepiej poczekać troszke i wprowadzać produkty z paleo? Dziękuję Ci za to, że bardziej mi pomogłaś niż lekarze !

      OdpowiedzUsuń
    6. Witaj, czy stosowałaś dietę SCD zaczynając od etapu intro i przechodząc przez resztę etapów? Ja byłam około 2-3 miesiące na diecie FODMAP (zalecenie gastrologa, do tego antybiotyk Xifaxan i probiotyk Vivomix). Po antybiotyku czułam się lepiej, jednak potem wszystkie problemy wracały :( teraz po skończonej kuracji antybiotykiem przeszłam n SCD, bo widzę, że FODMAP jest niewystarczająca. A dopiero czekam na dokładniejsze badania aby określić czy to jest stan zapalny czy zaburzenia czynnościowe.

      OdpowiedzUsuń
    7. Cześć. W jaki sposób radzicie sobie z brakiem zbóż/pieczywa? To dla mnie najtrudniejsze. Nabiał i cukry jeszcze w miarę . Ciężej z chlebem itp

      OdpowiedzUsuń

    © Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig