01.01.2018

Paleo Ciasteczka z Czekoladą i Rodzynkami jak Pieguski (Przepis Bezglutenowy, Bezmleczny i Paleo)

Pyszne, chrupiące i maślane ciasteczka z czekoladą jak pieguski (bezglutenowe / bezziarniste, bezmleczne i paleo).


Od dłuższego czasu próbowałam stworzyć idealne ciastka, które będą smakowały jak Pieguski, ale w zdrowszej wersji. W końcu udało mi się stworzyć ciasteczka, które nie tylko smakują jak te ulubione z dzieciństwa, ale co ważne - nie powodują bólu brzucha! :)




Ciasteczka można wymieszać w mikserze lub ręcznie za pomocą łyżki.


Paleo Ciasteczka z Czekoladą i Rodzynkami jak Pieguski (Przepis Bezglutenowy, Bezmleczny i Paleo)


Przepis na: 20 ciasteczek
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas: 25 minut

Składniki

3 łyżek ghee (w formie stałej) | można zamienić na palm shortening
½ szklanki cukru kokosowego
¼ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki migdałowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej
1 szklanka kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady (można też użyć rodzynek)
½ szklanki orzechów pekan lub laskowych (opcjonalnie)
 

Przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

2. Umieść ghee, cukier kokosowy, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy w misce i wymieszaj dokładnie, tak by powstała kremowa konsystencja.

3. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj kropelki czekoladowe lub rodzynki i orzechy.

4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Formuj ciastka i równomiernie je rozmieszczaj na blasze. Spłaszcz ciasteczka papierem do pieczenia za pomocą dłoni. Piecz przez 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.











Za dużo ciastek lub chcesz je zachować na później?


Umieść ciasto na papierze do pieczenia i zawiń w rulon. Zawinięte ciasno włóż do zamrażarki lub lodówki. Ciasto można również przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.
Wyjmij ciasto z zamrażarki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem. Rozwiń ciasto i pokrój w plastry o grubości ok. 1-2 centymetrów.

















Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

SHARE:

14 komentarzy

  1. Jakie polecasz ghee i maslo orzechowe w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz możliwość to najlepiej ghee zrobić samemu w domu, bo wychodzi najtaniej - tutaj podzieliłam się prostym przepisem na ghee: [link], możesz kupić ghee tutaj: [link], a masło orzechowe w proszku tutaj: [link] :)

      Usuń
  2. Julka odp byś na mój komentarz pod ostatnim postem odnośnie kolono? chyba że nie chcesz mnie straszyć :P ;) będę wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę znaleźć Twojego komentarza :( Pod którym wpisem zostawiłaś komentarz?

      Usuń
    2. Juz widzę ze odp ;) moje pytanie bylo pod poprzednim postem (pytanie o kolonoskopie)
      dziekuje za odp

      Usuń
  3. mąką migdałowa nie nadaje się do pieczenia - poczytaj Jula bo możesz sobie tylko zaszkodzić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego miałabym sobie zaszkodzić? :) Jem i robię wyroby z mąki migdałowej już od kilku lat i nie zauważyłam nic niepokojącego. Jem regularnie i w przeciwieństwie do wyrobów ze zwykłej mąki nie dostaję sensacji gastrycznych. Bardzo ją sobie cenię, bo przy mojej chorobie Crohna to jedna z niewielu mąk, które jestem w stanie tolerować.

      Usuń
    2. Pieczenie na mąkach bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe to to samo co smażenie na oleju lnianym, a nawet gorzej bo jeszcze dodatkowo zwiększasz dysbalans omega 3 do 6.
      A smażąc na takim oleju lnianym (chociaż nikt tego nie robi) uaktywniamy reakcje utleniania kwasow omega 3 i przyczynia sie to tworzenia stanow zapalnych miazdzycy nowotworow itp
      Maki dobre do pieczenia to kokosowa zoledziowa itp

      Usuń
    3. Nie mogę się z tym zgodzić - jeśli smażyłabyś na oleju migdałowym to faktycznie to byłaby prawda. Jednak badania wykazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są o wiele bardziej stabilne gdy stanowią część całego produktu. Siemię lniane jest również odporne na wysokie temperatury, a olej lniany już nie. Tylko bardzo niewielki procent tłuszczów jest utleniany podczas gotowania czy pieczenia siemienia lnianego. Oleje to nie to samo co cały produkt, z którego pochodzą. Cały produkt w porównaniu do oleju zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które redukują utlenianie się tłuszczu.
      Mam skłonności do stanów zapalnych, więc jeśli faktycznie mąka migdałowa sprzyjałaby tworzeniu się stanów zapalnych to odczułabym to od razu :)

      Usuń
    4. To prosze podaj linka do tych badan chętnie przeczytam i dowiem się czegoś nowego

      Usuń
    5. "All MDA values behaved similarly (rising trend). However, the oil with the highest FM contents experienced the most drastic changes in MDA value. The MDA value of the raw flaxseed meal samples stayed on a lower level (about 0.3 nmol/g of lipid) at the expiry of study period. These results demonstrated that flaxseed meal is stable in heat treatment under the conditions initially used. The polyunsaturated fats containing three or more double bonds are more sensitive for higher MDA values, but is not so sensitive for the oxidation products of oleic and linoleic acid." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541741/

      Khalesi S, Jamaluddina R, Ismailab A. Effect of raw and heated flaxseed (Linum usitatissimum L.) on blood lipid profiles in rats. Int J Appl Sci Technol. 2011;1(4):84–89. https://www.researchgate.net/publication/262936274_Effect_of_raw_and_heated_flaxseed_Linum_usitatissimum_L_on_blood_lipid_profiles_in_rats

      Usuń
  4. Julio, czy jeśli ktoś nie toleruje laktozy, może spożywać ghee?
    Bardzo inspirujący przepis!
    Wszystkiego dobrego w nowym roku i pozdrowienia z Żoli :)
    Zosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze oczyszczone ghee nie powinno zawierać laktozy, więc osoby z nietolerancją laktozy powinny być w stanie spożywać ghee :) Sama mam problemy z trawieniem mleka i przetworów mlecznych, dlatego muszę unikać. Ghee na szczęście nie powoduje u mnie żadnych problemów i mogę je regularnie spożywać.

      Usuń

© Julia Caban | Blogger Template Created by pipdig