miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

DOMOWE LODY MALAGA - 4 składniki! (przepis paleo, wegański i bezglutenowy)

Lody malaga - kawowe z rodzynkami! Bez mleka i jaj - więc idealne dla alergików. Przepis ten jest niesamowicie prosty i wcale nie wymaga dużo czasu :) Przepis ten można zrobić także bez maszyny do lodów - poniżej cała instrukcja. Osoby zapracowane na pewno znajdą chwilę by przygotować ten przepyszny deser, który nie tylko jest smaczny, ale też zdrowy!


Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy, by rozpuścić w nim cukier kokosowy

Dodajemy kawę rozpuszczalną - polecam moją ulubioną bezkofeinową, organiczną kawę z iHerb - nie ma goryczki, więc idealnie nadaje się do lodów - odpowiednia kawa to podstawa, bo inaczej lody wyjdą nam kwaśne

Wyszły IDEALNE! Niesamowicie kremowe - najlepsze jakie jadłam w całym moim życiu :)


przepis na wegańskie lody malaga z rodzynkami


- 500 ml pełnotłuste (!) mleczko kokosowe (polecam te duże w kartonie, zdrowsze i tańsze niż w puszce)
- cukier kokosowy lub trzcinowy (dodawałam do smaku gdy mieszałam mleko kokosowe w garnku)
- rodzynki sułtańskie (zalać je wrzątkiem i później odcedzić, do smaku polecam zalać je rumem przed dodaniem do masy)
moja ulubiona bezkofeinowa i organiczna kawa Mount Hagen (nie ma w sobie goryczy i bardzo łatwo się rozpuszcza)


instrukcja przygotowania lodów - bez maszyny do lodów


Wlać mleko kokosowe do garnka.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia.
Schłodzone składniki zmiksować.
Dodać rodzynki.
Przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny lody należy mieszać/miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były puszyste.
Następnie zamrozić.



instrukcja przygotowania lodów - z maszyną do lodów


Wlać mleko kokosowe do garnka.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia i później wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub na 30 minut do zamrażarki.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Dodać rodzynki do maszyny w trakcie mieszania, gdy mieszanina będzie już bardziej kremowa niż wodnista.
Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki.


Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter

SHARE:

4 komentarze

  1. o rany jakie pyszności.
    Jakiego przyrządu używasz do przyrządzenia tych lodów ?
    Zwykły mikser wystarczy ?

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urządzenie z biedronki ;) możesz jednak użyć zwykłego miksera, ale wtedy pamiętam o regularnym mieszaniu co kilka h

      Usuń
  2. Julia powiedz chodzi o mleko takie kartonowe czy puszkowe z gesta "smietana"na dnie ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam pełnotłustego z kartonu, ale zawsze sprawdzam skład, by czasami nie było rozwodnione i miało dużą ilość tłuszczu - wtedy niczym nie różni się od tego z puszki

      Usuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig