Cholesterol jest substancją wytwarzaną przez wątrobę i znajdującą się również w niektórych produktach spożywczych. Cholesterol jest niezbędny w organizmie. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek, układu nerwowego i hormonów.

Cholesterol może gromadzić się w ścianach tętnic, zmniejszając tym samym przepływ krwi do istotnych części ciała. To znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, a w rezultacie może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.

Zwykle poziom cholesterolu jest utrzymywany w równowadze, ale tradycyjna dieta, która zawiera dużą ilość uwodornionych tłuszczów i rafinowanych węglowodanów prowadzi do zwiększenia poziomu złego cholesterolu. Podwyższony poziom LDL (złego cholesterolu) i niski poziom HDL (dobrego cholesterolu) zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Oprócz wysokiego poziomu złego cholesterolu innymi przyczynami podobnych problemów zdrowotnych to np. palenie papierosów (bierne i czynne), mało ruchu, cukrzyca, chroniczny stres i niedoczynność tarczycy.

Całkowita ilość cholesterolu nie ma aż tak dużego znaczenia co stosunek całkowitego cholesterolu do dobrego i złego cholesterolu oraz trójglicerydów.

Niektóre badania wykazały nawet, że nie ma powiązania z ilością cholesterolu i chorobami serca. "LDL cholesterol is not as "bad" as may be thought, and higher levels are not linked to all-cause or cardiovascular mortality."6  Badania dowodzą, że to nie sama ilość cholesterolu LDL, HDL i trójglicerydów, a właśnie ich stosunek do siebie ma największe znaczenie.

Stosunek ilości HDL do całkowitego cholesterolu powinien wynosić 1:4 lub więcej, a stosunek ilości trójglicerydów do HDL powinien być 2:1 lub mniej, powyżej 6:1 i więcej to bardzo zły wynik.
Wyniki poziomu LDL wyższe niż 40-75 mg/dl mogą świadczyć o stanach zapalnych lub nawet chorobach autoimmunologicznych, które się rozwinęły - jest to sygnał od organizmu, że coś jest nie w porządku.

Cholesterol LDL to lipoproteiny o małej gęstości, które bywają określane jako beta-lipoproteiny. Transportują cholesterol do tkanek. Są głównym czynnikiem odpowiedzialnym za powstawanie zmian miażdżycowych. Dobrze utrzymywać jak najniższy poziom LDL.

Cholesterol HDL to lipoproteiny o dużej gęstości (stąd nazwa HDL = high density lipoproteins) są syntetyzowane w wątrobie i jelicie. Następnie są wzbogacane innymi apolipoproteinami i lipidami. Dobrze utrzymywać wysoki poziom HDL.



Poziomy cholesterolu


Całkowity poziom cholesterolu
Poniżej 200 mg/dl - norma
200-239 mg/dl - podwyższony
240 mg/dl - powyżej normy

Cholesterol LDL
Poniżej 70 mg/dl - idealny dla osób z bardzo dużym ryzykiem chorób serca
Poniżej 100 mg/dl - idealny dla osób zagrożonych chorobami serca
100-129 mg/dL - w normie
130-159 mg/dL - podwyższony
160-189 mg/dl - wysoki
190 mg/dl i więcej - powyżej normy

Cholesterol HDL
Poniżej 40 mg/dl (mężczyźni) - za niski
Poniżej 50 mg/dl (kobiety) - za niski
50-59 mg/dl - norma
60 mg/dl i więcej - najlepszy

Triglicerydy
Poniżej 150 mg/dl - idealny
150-199 mg/dl - podwyższony
200-499 mg/dl - wysoki
500 mg/dl i więcej - za wysoki


Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu?


Jeśli chcesz naturalnie obniżyć poziom cholesterolu to najlepiej zrobić to przez małe zmiany w diecie. Wprowadzając poniższe produkty do diety możesz naturalnie zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL.

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zwiększenia cholesterolu HDL i zmniejszyć tym samym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Produkty bogate w błonnik 
Błonnik rozpuszczalny wiąże cholesterol w układzie pokarmowym i pomaga w usuwaniu go z organizmu. Wprowadź do diety więcej owoców, warzyw, moczonych wcześniej orzechów, nasion oraz innych produktów bogatych w błonnik rozpuszczalny.

Czosnek i cebula 
Obniżają poziom cholesterolu LDL ze względu na zawartość siarki, która pomaga oczyścić tętnice.

Oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
Pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL.

Zioła 
Wprowadź do diety zioła i przyprawy, takie jak np. bazylia, rozmaryn i kurkuma. Zawierają one przeciwutleniacze chroniące układ krwionośny oraz pomagają naturalnie obniżać poziom cholesterolu.



Produkty, które trzeba unikać przy wysokim poziomie cholesterolu


Cukier i rafinowane węglowodany
Przeciążają wątrobę i stymulują ją do produkcji nadmiaru cholesterolu oraz zwiększają stan zapalny.

Alkohol 
Pobudza wątrobę do zwiększonej produkcji cholesterolu. Powoduje stanu zapalny.

Uwodornione tłuszcze 
Rafinowane oleje roślinne są prozapalne. Zwiększają poziom cholesterolu we krwi.

Tłuszcze trans 
Zwiększają poziom cholesterolu LDL, powodują stan zapalny i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Kofeina 
Nadmiar kofeiny może zwiększyć poziom cholesterolu. Lepiej ograniczyć spożycie kawy i herbaty do nie więcej niż 1-2 kubków dziennie.



TOP 5 produktów na zmniejszenie poziomu cholesterolu


1. Tran lub kapsułki z omega 3
najlepsze dostępne tutaj
(1000 mg - 2000 mg na dobę)
EPA i DHA (kwasy tłuszczowe omega-3) znajdujące się w oleju z ryb i pomagają zmniejszyć całkowity poziom cholesterolu.

2. Koenzym Q10
dostępny tutaj
(200-300 mg na dobę)
Jeśli stosujesz leki obniżające stężenie cholesterolu, dobrze jest również przyjmować CoQ10 codziennie, ponieważ te leki zmniejszają poziom tego niezbędnego dla organizmu enzymu.

3. Niacyna 
dostępny tutaj
(1500 mg na dobę)
Niacyna (inaczej witamina B3) zmniejsza poziom cholesterolu LDL aż o 25% i zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL o 35%.

4. Red Yeast Rice - naturalne statyny
dostępny tutaj
(1200 mg 2x dziennie)
Zmniejsza poziom cholesterolu nawet o 32%. Dobrze brać z CoQ10, by zapobiec niedoborom.

5. Czosnek 
(500 mg na dobę)
Pomaga oczyścić tętnice. Zwiększa cholesterol HDL i obniża poziom cholesterolu całkowitego.



Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter
Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Post zawiera linki afiliacyjne - co to oznacza?
source: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

16 komentarzy

  1. Niektórzy w tym i ja nazywają to "cholerasterol" - dzięki za cenne informacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Julia mogłabyś powiedzieć ile mniej więcej dziennie włosów Ci wypada? Ponieważ u mnie jest to liczba około 70 włosów i niby wiem, że do 100 uznaje się za normę, ale wydaje mi się że to jest za dużo. Dlatego jestem ciekawa jak tam u Ciebie :). Mam włosy cienkie, bardzo delikatne z tendencją do wypadania dlatego chciałabym się rozeznać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczę ich ;) Jednak ilość jaka mi wypada "na oko" jest normalna :) Skąd to wiem? Po prostu od lat obserwuję ile mi na co dzień wypada i jestem w stanie od razu zorientować się, że coś nie gra, bo wypada mi np. więcej włosów. Wcześniej, gdy miałam problem z wypadaniem włosów/łysieniem androgenowym to włosy leciały mi tak mocno, że za każdym razem gdy palcami przeczesywałam miałam w dłoni kilka-kilkanaście włosów - to było ekstremalne. Jednak nawet przed tym miałam okresy gdzie włosów wypadało mi więcej i od razu to widziałam i reagowałam, to było zazwyczaj skutkiem problemów zdrowotnych. Dużo też zależy od naturalnej ilości włosów - jedni mają z natury sporo, więc im może włosów codziennie więcej wypadać niż osobom, które mają włosów mniej i to nadal może być w normie :)

      Usuń
  3. O nie Julcia nie rób mi tego :( Odkąd pamiętam oglądam filmiki i czytam twojego bloga. Byłaś moją taką iskierką, która zapaliła światełko w tunelu jeżeli chodzi o zdrowie, ponieważ ja też u lekarzy byłam, że już tak powiem króliczkiem doświadczalnym. W każdym bądź razie tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak zły i dobry cholesterol. Bywa tak, że są problemy z małą ilością danego hormonu, a lekarze zwracają uwagę tylko na cholesterol, łapią się za głowę i obniżają nam ten cholesterol jak tylko się da, a tymczasem cholesterol jest nam potrzebny do wytwarzania hormonów. Ten nasz cholesterol to trochę taki myk farmaceutyczny :) Zrobię o tym post na swoim blogu (oparty na badaniach naukowych) :) Julia mam do Ciebie ogromne pytanie i prośbę, żebyś mi wytłumaczyła jak ty kupujesz na vitacost.com ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O co się dokładnie pytasz? Ten post jest oparty na badaniach naukowych :)

      Usuń
    2. Nie jestem pewna czy przeczytałaś w całości mój wpis, ale HDL jest niezwykle cenny i dlatego jest nazywany "dobrym" cholesterolem :) Jest mnóstwo badań na ten temat.

      HDL między innymi zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia:
      "The Framingham Study was the first to suggest that positively influencing HDL-C levels may lead to a decrease in cardiovascular mortality (Gordon et al., 1977). Since then, other studies have confirmed this statement. Currently, optimal statin treatment manages to achieve a risk reduction for cardiovascular mortality of about 25–35% (Boden et al., 2011; Brooks et al., 2010; Davidson and Rosenson, 2009). Considering that cardiovascular disease can be held accountable for about 50% of all deaths a risk reduction of 25–35% cannot be enough (Greenow et al., 2005).

      Raising HDL-C was seen as a viable and promising way to further reduce the risk of cardiovascular mortality. However, things are not as easy as they seem with HDL-C (Asztalos et al., 2006; Freund et al., 1993; Gordon et al., 1977; 1989; Kannel and McGee, 1985; Wilson et al., 1988)."
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504986/

      Usuń
    3. Nie, nie Julcia przeczytałam cały Twój post :) Hymmm już sama nie wiem jak podążać za tymi badaniami naukowymi... Czytałaś kiedyś książkę pt. "Cholesterol naukowe kłamstwo" - Uffe Ravnskov ? Polecam Ci serdecznie no i pewnie zrozumiałabyś mój wcześniejszy komentarz o co mi chodzi :) Julcia no i tak w ogóle to jak ty zamawiałaś na tym vitacost.com ? Czy jak się bierze kuriera to nie będzie trzeba dopłacać ok 100 zł czy coś ? No bo tak w ogóle chyba nie ma innej formy wybrania dostarczenia paczki a jest tam trochę taniej jak na iHerb. Proszę odpisz, ponieważ przydałoby mi się pokupować tam kilka rzeczy typu biotyna itd.

      Usuń
    4. Zgadzam się z tym co pisze Uffe Ravnskov :) Co do vitacost to zamawiałam już wiele razy, ale na razie tylko tu w Stanach, nic nie musiałam dopłacać, ale nie wiem jak jest z wysyłką do Polski :(

      Usuń
  4. A co w przypadku zbyt malej ilosci LDL? troche sie martwie, bo mam calkowity cholesterol 201, LDL 77, HDL 92 i trojglicerydy 153. Mam w rodzinie osobe, ktora choruje na serce, obawiam sie, ze moze to byc dziedziczne. Raczej z diety nie wynika, gdyz jestem wegetarianką długie lata i raczej zlego cholesterolu nie dostarczam zbyt wiele. Co sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Julka, szukam ostatnio jakichś dobrych probiotyków dostępnych w polsce:)
    Tak jak Ty nie spożywam nabiału-mogłabyś mi coś polecić?:)

    Będę Ci bardzo wdzięczna:)

    Czy podczas probiotykoterapii jest konieczna suplementacja prebiotyków?

    Pozdrawiam Cię serdecznie- Karolina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Dobre są również te probiotyki, ale z tego co pamiętam one chyba zawierają mleko lub tłuszczu/cukier mleczny (może skład już się zmienił?), więc nie nadają się dla każdego.

      Usuń
    2. Zamówiłam te z iherb :)
      mam jeszcze jedno pytanie- czy taka suplemetacja powinna trwać cały czas czy np tydzien-dwa i potem przerwai potem znowu?
      I co z tymi prebiotykami?:) Będę baaaardzo wdzięczna za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Zależy jakie suplementy bierzesz :)

      Usuń
  6. właściwie żadne :D
    to byłby pierwszy :D
    staram się pić wodę z dodatkiem kurkumy, ale to do suplementu raczej się nie zalicza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie rozumiem jak liczyć te stosunki :( Będę wdzięczna jeśli mi podpowiesz. Mój cholesterol calkowty to: 204 (norma 115), HDL=71, LDL=121, TG=57. Oczywiście zrozumiem, że możesz jesli taka pomoc to tlyko w ramach konsultacji. Napisz mi proszę chociaż jakiś przykład jak sie wylicza stosunek bo jestem noga z matematyki. ;)

    OdpowiedzUsuń

Contact

© Julia Caban
DESIGN by THE BASIC PAGE