miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

Protokół Autoimmunologiczny - Dieta przy Chorobach Autoimmunologicznych

Jak większość z Was już wie, od ponad 10 lat choruje na autoimmunologiczną chorobę Leśniowskiego-Crohna. Postanowiłam zrezygnować ze wszystkich leków farmakologicznych 2 lata temu, po ponad 7 latach brania regularnie bardzo silnych leków, które nie tylko przestały działać, ale także pogarszały mój ogólny stan zdrowia. Od tamtej pory chorobę sukcesywnie kontroluję jedynie dietą, naturalną suplementacją i czasami także ziołami. W tym artykule opiszę protokół autoimmunologiczny, który pomógł tysiącom ludzi na całym świecie wprowadzić wszelkie choroby autoimmunologiczne w remisję.



Do chorób autoagresywnych dochodzi gdy układ immunologiczny rozpoznaje własne komórki jako uszkodzone, wywołuje wtedy stan zapalny, przez wytwarzanie przeciwciał skierowanych wobec tych komórek. Następnie zaczyna zwalczać te komórki, by zrobić miejsce dla nowych i zdrowych. W tym artykule opiszę dietę, która jest w stanie wprowadzić w remisję choroby autoimmunologiczne bez stosowania leków.



Jakie są objawy chorób autoimmunologicznych?


Objawy, które mogą wskazywać na chorobę autoimmunologiczną to między innymi: ciągłe zmęczenie i brak energii, nerwowość i rozdrażnienie, częste zmiany nastrojów, bóle mięśni i stawów, częste infekcje i niska odporność organizmu, wypadanie włosów i łysienie, pokrzywka, suche śluzówki, problemy z pamięcią i koncentracją, drętwienie rąk lub nóg, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, bóle brzucha, częste zaparcia lub biegunki.




Rodzaje chorób autoagresywnych


cukrzyca (typ 1)
celiakia
wrzodziejące zapalenie jelita grubego
choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)
choroba Addisona
reumatoidalne zapalane stawów (RZS)
toczeń (SLE)
stwardnienie rozsiane (SM)
choroba Hashimoto
choroba Gravesa Basedowa
 bielactwo nabyte
łuszczyca
łysienie plackowate
niedokrwistość złośliwa
zapalenie skórno-mięśniowe
zespół Sjögrena (SS)
twardzina układowa (PSS)
zespół antyfosfolipidowy (APS)
zapalenie wątroby (AIH)
mieszana choroba tkanki łącznej (MCTD)
zapalenie wielomięśniowe (PM)
zapalenie skórno-mięśniowe (DM)




Przyczyna chorób autoimmunologicznych


Do chorób autoimmunologicznych dochodzi gdy przez zespół nieszczelnego jelita do organizmu zaczynają wnikać bakterie, wirusy i grzyby. Te, które posiadają zdolność łączenia się z komórkami naszego organizmu tworzą antygeny kompleksowe. Antygeny kompleksowe to niewidoczne dla organizmu połączenia jego komórki i np. bakterii. Uszkodzone i zmienione w ten sposób komórki zaczynają się mnożyć w organizmie. Gdy układ immunologiczny je zauważy to wywołuje wtedy stan zapalny, przez wytwarzanie przeciwciał skierowanych wobec tych komórek, a następnie zaczyna zwalczać te komórki. Robi w ten sposób miejsce dla nowych i zdrowych komórek. Niestety, gdy komórek rozpoznanych jako uszkodzonych jest więcej niż organizm jest w stanie wytworzyć nowych to wtedy tworzy się problem. Tak powstają choroby autoimmunologiczne. W przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna układ immunologiczny atakuje np. jelita, przy zapaleniu tarczycy Hashimoto atakowana jest tarczyca, a przy cukrzycy typu I - trzustka.

Styl życia, przewlekły stres, ekspozycja na czynniki powodujące wzrost wolnych rodników (np. nadużywanie alkoholu, narkotyków i palenie papierosów), to wszystko również ma wpływ na powstawanie autoagresji w organizmie.

Powinniśmy po prostu dbać o siebie, nie przesadzać z alkoholem, nie przepracowywać się i prawidłowo się odżywiać. Nie warto lekceważyć złego samopoczucia, chronicznego stresu i ciągłego zmęczenia. Zamiast pracować będąc przeziębionym powinniśmy zwrócić uwagę na nasze zdrowie, dać sobie odpocząć i sprawdzić czy nie mamy niedoborów pokarmowych. Dzięki temu jest szansa, że nie doprowadzimy swojego organizmu do tak poważnego stanu, jak choroba autoimmunologiczna.





Co to protokół autoimmunologiczny?


Protokół autoimmunologiczny, znany również pod nazwą AIP (autoimmune protocol) to specjalna dieta/sposób odżywiania, który ma na celu zmniejszyć stany zapalne przy chorobach autoimmunologicznych. Dzięki temu układ odpornościowy przestanie atakować własne komórki.

Chorób autoimmunologicznych nie da się wyleczyć, ale stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania może spowodować remisję i całkowicie usunąć objawy. Protokół autoimmunologiczny to bardzo restrykcyjna i nietypowa dieta. Produkty, które są w niej zakazane mogą być uważane ogólnie za zdrowe, ale niestety przy chorobach autoagresywnych ich spożywanie powoduje często problemy i odpowiedź układu immunologicznego.

Podstawą tej diety jest całkowite odstawienie glutenu i nabiału i wprowadzenie ich odpowiednich zamienników, które dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych.

Protokół autoimmunologiczny powinno się stosować przez co najmniej miesiąc, a najlepiej trzy miesiące. Wszystko zależy od stanu organizmu i rodzaju choroby, dlatego okres stosowania protokołu może się wydłużyć. Po tym czasie można zacząć powoli wprowadzać produkty - najlepiej jeden nowy na tydzień. Dzięki temu będziemy w stanie rozpoznać, które produkty nadal powodują problemy i wtedy możemy je wykluczyć na dłuższy okres. Najczęściej produktami, które powodują zaostrzenie jest mleko i produkty mleczne, jajazboża (również bezglutenowe), pseudozboża (chia, quinoa), orzechy, nasiona (kawa, kakao), pestki, przyprawy (kolendra, gorczyca, anyż, gałka muszkatołowa), alkohol i rośliny psiankowate (o których pisałam więcej w tym artykule).




Dieta - Protokół autoimmunologiczny

Poniżej przygotowałam dla Was spis produktów, które można spożywać będąc na AIP i również listę produktów zakazanych na AIP. Możecie sobie pobrać poniższe grafiki i zapisać w widocznym miejscu na komputerze lub komórce, by zawsze mieć podgląd i szybciej przyswoić te listy.


Dieta przy protokole autoimmunologicznym jest podobna do diety paleo (pisałam o niej więcej tutaj: "Dieta PALEO - usprawnij pracę mózgu, schudnij i pozbądź się symptomów chorób autoimmunologicznych"), ale wyklucza o wiele więcej produktów. W wielu przypadkach sama dieta paleo pomogła, ale to zazwyczaj po przeprowadzonym AIP przechodzi się na dietę paleo z wykluczeniem produktów, które nadal powodują problemy.




Na co dodatkowo należy zwracać uwagę?


Istnieją produkty, które mogą reagować krzyżowo z glutenem. Warto zwracać też uwagę na gotowe mieszanki przypraw (przyprawa do piernika, curry), proszek do pieczenia, drożdże, gotowe dania (koniecznie zawsze trzeba sprawdzać składy wszystkich kupowanych produktów (jeśli oczywiście mają etykiety).




Zamienniki - czyli co jeść?

Owsianka: możesz zrobić "kokosankę" - zamiast płatków owsianych - płatki kokosowe i owocami na mleku kokosowym.

Batony: zamień na czipsy kokosowe i świeże owoce.

Mleko: zamień na mleko kokosowe.

Cukier: zamień na syrop daktylowy, nektar kokosowy lub cukier kokosowy.

Jogurty: zamień na gęste koktajle z owoców i warzyw.

Kakao: karob.

Ziemniaki: bataty, taro, maniok.

Mąka ziemniaczana: skrobia ziemniaczana.

Mąka pszenna, żytnia, ryżowa, kukurydziana: zamień na mąkę kokosową, żołędziową, z bananów, z kasztanów, arrowroot, kudzu.

Ryż, kukurydza, kasze, makarony: zamień na warzywa, wystarczy, że zamiast dodatkowej porcji ryżu przy obiedzie dodasz więcej warzyw, do których dodasz zdrowe tłuszcze - taki obiad syci na długo, warzyw możesz jeść tyle ile chcesz, nie musisz przejmować się kalorycznością.




Suplementacja przy chorobach autoimmunologicznych

Probiotyki [dostępne tutaj]
50-100 miliardów/1-2 kapsułki dziennie na czczo
Więcej o probiotykach pisałam tutaj: http://www.juliacaban.pl/2016/10/probiotyki.html

Kolagen - codziennie dodawać do herbaty, koktajli, śniadania lub innych napojów itd.
Kolagen ma wszystkie cenne aminokwasy i jest dobrym źródłem białka. Jest jedną z najważniejszych substancji niezbędnych do właściwego funkcjonowania skóry. Zapewnia wsparcie strukturalne dla skóry zwiększając jej elastyczność i napięcie. Jest również obecny w tkance skórnej, w tym w skórze właściwej (warstwie wewnętrznej) i naskórku (warstwie zewnętrznej). Wspomaga odpowiednie funkcjonowanie skóry.
Jako alternatywę dla kolagenu może stanowić białko konopne - osobiście codziennie spożywam i kolagen, i białko konopne.

Białko z konopi (http://bit.ly/1PkbSV3) jest doskonałym źródłem białka pochodzącego z rośliny o najbardziej zróżnicowanym zastosowaniu na świecie. Białko konopne zawiera również błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo oraz makro- i mikroskładniki odżywcze.

Witamina D3 + K2 [dostępna tutaj]
10 kropli = 5000IU dziennie (przy niedoborach więcej aż do czasu uzupełnienia: jeśli jest poniżej 50 IU w organizmie - 5000IU 2-3 razy dziennie przez 2-3 miesiące)
Przy poziomie witaminy D w organizmie 50-75 nmol/L pacjenci, którzy przyjmowali 800-1000 IU witaminy D3 dziennie podwyższyli ogólny poziom o 7 nmol/L w ciągu 3 miesięcy. Wiele osób jednak ma problem z odpowiednim absorbowaniem składników odżywczych, więc mogą potrzebować większej dawki. Większe dawki witaminy D (10,000-50,000) przyjmowane dziennie mogą być niezbędne przy problemach ze słabym wchłanianiem minerałów. Pacjenci powinni też przyjmować dzienną dawkę wapnia (1000 mg - osoby 31-50 lat i 1200 mg - osoby powyżej 51 lat) - źródło.

L-glutamina [dostępna tutaj] - 1-5 kapsułki dziennie
L-glutamina jest niezbędna do prawidłowej pracy przewodu jelitowego i regeneracji kosmków jelitowych. Organizm wykorzystuje l-glutaminę do regeneracji nerek, jelit i wątroby. Ten aminokwas wspiera pracę trzustki i zapewnia mózgowi źródło paliwa w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi. L-glutamina niweluje również negatywny wpływ stresu, minimalizuje napady paniki, uczucie niepokoju i depresję.
L-glutamina jest najważniejszym suplementem w leczeniu Zespołu Nieszczelnego Jelita, ponieważ pomaga regenerować kosmki jelitowe, zmniejsza ich przepuszczalność oraz leczy wrzody. Ta dolegliwość występuje gdy stają się bardziej przepuszczalne i pozwalają przeniknąć do krwi substancjom i pokarmom, które w normalnych warunkach powinny być unieszkodliwione i wydalone przez organizm. To prowadzi do powstawania alergii pokarmowych i w następnie również do kolejnych chorób autoimmunologicznych.

Omega 3 (EPA + DHA) [dostępne tutaj, 2-4 kapsułki dziennie) - najlepiej w formie najlepszej jakości tranu [dostępny tutaj] - jest najlepiej przyswajalny i zawiera niezbędne witaminy.
Omega 3 działa przeciwzapalnie.

B-complex [dostępny tutaj] - 1 kapsułka dziennie

Cynk z miedzią [dostępny tutaj] - 1 kapsułka dziennie
Cynk wpływa na syntezę białka i przyspiesza regenerację tkanek. Pomaga w gojeniu ran i leczenie owrzodzeń. Suplementacja cynku jest bardzo pomocna przy trądziku i innych chorobach skóry. Cynk wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, wzmacnia odporność. Cynk wpływa także na hormony i stan psychiczny. U osób z zaburzeniami pamięci, koncentracji i uwagi, a także ADHD i depresją. Niedobory cynku często występują u pacjentów ze stanem zapalnym skóry, np. trądzikiem i innymi chorobami skóry, takimi jak łuszczyca, egzema i opryszczka.
Cynk jest również niezbędny przy cukrzycy. Diabetycy zazwyczaj mają jego niedobory, ponieważ szybciej wydalają go z organizmu. Cynk podnosi poziom insuliny u osób z insulinoodpornością.

Karnozyna [dostępny tutaj]
Karnozyna przyspiesza proces gojenia ran poprzez naprawę tkanki łącznej. Poprawia wydajność organizmu, działa antyoksydacyjnie, przyspiesza proces regeneracji, wspiera serce, mózg i mięśnie.

Magnez [dostępny tutaj]
3 x 1 kapsułka dziennie
Najlepsza forma magnezu to cytrynian magnezu.
Magnez pełni bardzo ważną rolę przy pracy nadnerczy, między innymi syntezuje hormony stresu. Działa synergicznie z witaminą B5 (kwas pantotenowy), witaminą B6, witaminą C i cynkiem. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu mięśniowego. Łagodzi negatywny wpływ stresu, niweluje lęki, napięcie nerwowe, skurcze i drgania mięśni, a nawet nadciśnienie.
Ogólne zmęczenie często świadczy o niedoborach magnezu, gdyż bierze on udział w produkcji energii. Magnez jest również niezbędny do syntezy i wydzielania hormonu insuliny, by odpowiednio metabolizować węglowodany i cukry.

Selen [dostępny tutaj]
Selen jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego. Selen wzmacnia odporność i przeciwdziała infekcjom. Dodatkowo selen wzmacnia działanie glutationu, , który jest niezbędny w pracy wątroby i procesie detoksykacji organizmu. Glutation usuwa i zmniejsza szkodliwość toksyn, hormonów, leków i metali ciężkich.
Poziom selenu jest zazwyczaj niski u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, np. reumatoidalnym zapaleniem stawów, trądzikiem i łuszczycą.
Selen w połączeniu z bogatą w antyoksydanty witaminą E działają synergicznie i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Badania wykazały, że suplementacja 200 μg selenu i 400 IU witaminy E przynosi istotne korzyści w chorobie autoimmunologicznej (RZS - reumatoidalnym zapaleniu stawów). Jest też wskazana w innych stanach zapalnych organizmu ze względu na większe zapotrzebowanie na te składniki odżywcze.

Przy problemach z trawieniem/żołądkiem/wzdęciami:
Enzymy trawienne (zawierają betainę HCL) [dostępność: http://bit.ly/enzymytrawienne] - 1 kapsułka przed każdym posiłkiem

Ocet jabłkowy (tylko nierafinowany) - [dostępność: http://bit.ly/ocet-jablkowy-naturalny] -  przed posiłkiem należy rozwodnić go w szklance z wodą, herbatą lub świeżo wyciśniętym sokiem (na szklankę wystarczy 1-3 łyżki octu) i pić małymi łyczkami.




Wsparcie


Jeśli potrzebujesz wsparcia, więcej informacji lub po prostu indywidualnego podejścia to zapraszam do zapisania się na prywatne konsultacje.




Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter
Informacje tu zawarte służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, nigdy nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.
Post zawiera linki afiliacyjne - co to oznacza?
source: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
SHARE:

18 komentarzy

  1. Julia stosujesz tą dietę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Julia stosujesz tą dietę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie nie, bo nie potrzebuję - jestem już w remisji :)

      Usuń
    2. czyli dieta nie jest na całe życie? jeśli uda się dojść do remisji to można wrocić do starych nawyków?

      Usuń
  3. Jakie to smutne, że zdrowi ludzie często mówią, że nie mają co zjeść, a mają przecież taki duży wybór. To co dopiero mają powiedzieć osoby chore, które muszę się trzymać ścisłej diety.
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko ten protokol nie ma nic wspolnego z dieta weganska doktora Macdougalla,ktory wlasnie dieta roslinna leczy m.in.choroby autoimmunologiczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez kilka lat również wierzyłam, że to co Macdougall i Campbell głoszą sprawdzi się u mnie i niestety spowodowało to po jakimś czasie jeszcze więcej problemów. The China Study prezentuje badania przeprowadzone na osobach z zupełnie inną florą bakteryjną niż Europejczycy czy Amerykanie - wiele badań wykazało, że flora bakteryjna w jelitach ma niesamowicie ważne znaczenie i Azjaci mogą jeść np. soję i w ich przypadku będzie ona miała cudowne i lecznicze właściwości, a w przypadku Europejczyków nie będzie tak samo trawiona i będzie szkodliwa, dlatego teraz ma do tego dystans. Dieta wegańska mi nie pomogła, spowodowała za to kolejne niedobory i problemy trawienne. Mówiłam o tym w tym filmie: [link]

      Usuń
  5. Można jeść migdały ziemne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Julia świetny artykuł, sporo sie dowiedziałam, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Julia! Podziwiam Twój zasób wiedzy. Świetnie opisujesz wszystko i ciekawie. Chciałam Ci powiedzieć, że jestes podobna do Angeliny Joli na zdjęciu nad komentarzami. Trzymaj się ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana za przemiłe słowa :) Staram się cały czas dokształcać i dzielić wartościowymi informacjami :) Pozdrawiam Cię cieplutko <3

      Usuń
  8. Świetny post, mój chory organizm dziękuje :)
    Julia pytanie, czy probiotyki trzymasz w temperaturze pokojowej czy w lodówce?
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym różni się mąka ziemniaczana od skrobi ziemniaczanej?:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie.Czy stosując dietę trzeba ważyć produkty.?Ile trzeba spożywać posiłków?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie.Czy stosując dietę trzeba ważyć produkty.?Ile trzeba spożywać posiłków?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie bierzesz już leków? A jeśli choroba by wróciła to byś dalej zwalczała to dietą? Mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chciałbym po doprowadzeniu do remisji odstawić leki, podleczyć jelita i mikroflorę dietą kilkumiesięczną i następnie jeść w miarę normalnie :) Plus, co myślisz o kefirze? Widziałem wielu ludzi na youtube, którzy przypisywali dużą wartość kefirowi.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ten protokół stosowałaś i polecasz w przypadku swojej choroby ChLC czy do wszystkich autoagresji!

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig